Vragen SGP Leerdam over bouw moskee
LEERDAM - De SGP-fractie in de Leerdamse gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders schriftelijke vragen gesteld over de nieuwbouw van een Turkse moskee in Leerdam-West.
In de buurt van de beoogde locatie aan de Tulpstraat, waar tot voor kort een schoolgebouw stond, is weerstand gerezen tegen de bouw van een moskee. Direct omwonenden zijn bang voor waardevermindering van hun woning. Anderen uit de buurt zijn boos omdat zij, ondanks herhaaldelijk aandringen, geen inbreng hebben gehad in de invulling van de locatie.„Als buurtbeheergroep voelen we ons overvallen”, aldus M. Roos, voorzitter van buurtbeheergroep De Klaproos. Volgens Roos heeft de gemeente de meeste commotie aan zichzelf te wijten. „Als de gemeente met de buurt in gesprek was gegaan, was de weerstand een stuk minder geweest. Nu wordt de indruk gewekt dat alles in kannen en kruiken is.”
SGP-fractieleider Keppel liet vrijdag in een ingezonden brief in een plaatselijk nieuwsblad weten begrip te hebben voor de buurtbewoners die zich overvallen voelen door de plannen. „Ook de gemeenteraad is nimmer geïnformeerd.”
Keppel constateert bovendien dat het college van B(&(W wel erg eensgezind optrekt met het moskeebestuur. „De strikte scheiding van kerk en staat, die in onze maatschappij wordt gepropageerd, lijkt verdwenen.”
Het moskeebestuur en de burgerlijke gemeente tonen zaterdag tijdens een open dag de plannen voor de nieuwbouw. In zijn brief laakt Keppel de oproep van de gemeente om tijdens de open dag kennis te maken met de islam om zo vooroordelen en fabels weg te nemen. „Onze inwoners hebben het recht hun eigen keuzes te maken. Bij dit soort initiatieven past terughoudendheid bij een neutrale overheid.”
Wethouder Van der Have (Ruimtelijke Ordening) heeft begrip voor de reacties van de buurtbewoners. „Maar gelukkig hoor ik geen rare, Wildersachtige uitspraken.”
De gemeente wil een intentieovereenkomst van een jaar sluiten met het moskeebestuur. „In die periode moet het bestuur kijken of de plannen financieel, economisch en maatschappelijk haalbaar zijn.” De wethouder ontkent dat de plannen al rond zijn.
Volgens Van der Have is aan de meeste bezwaren van de omwonenden een mouw te passen. „De Turkse gemeenschap trekt de kar en moet met de buurt tot overeenstemming zien te komen.” De gemeente wil daarbij om „emancipatorische redenen” de helpende hand uitsteken.