Brabant onderzoekt aanbesteding ov
DEN BOSCH - Een onderzoekscommissie van Provinciale Staten in Brabant heeft woensdag vertegenwoordigers gehoord van busbedrijven die betrokken zijn bij de aanbestedingen van het openbaar vervoer in de provincie.
Morgen worden ook vier gedeputeerden voor de commissie verwacht.De onderzoekscommissie in Noord-Brabant is ingesteld naar aanleiding van aanhoudende strubbelingen rond de twee aanbestedingen van het openbaar stads- en streekvervoer. Die aanbestedingen hadden plaats tussen maart 2004 en november vorig jaar.
De aanbesteding van het busvervoer liep twee keer stuk op een rekenfout. Busbedrijf Connexxion verklaarde de laatste keer niet te kunnen rijden voor de beloofde prijs. Als protest tegen de voortdurende onzekerheid gingen Brabantse BBA-chauffeurs dagenlang in staking.
Vooral de staking bij de buurtbussen, die rijden door de inzet van vrijwilligers, zorgde voor veel commotie. Nergens in Nederland rijden zo veel buurtbussen als in Brabant. Ze zorgen voor openbaar vervoer waar gewone lijndiensten niet rendabel zijn en voorzien bovendien in een sociale behoefte. De vrijwillige chauffeurs voelden zich in de kou gezet door de aanhoudende bestuurlijke onduidelijkheid bij de busbedrijven.
Uiteindelijk bereikten de busbedrijven een compromis over het vervoer in Brabant. Connexxion trok zich terug en de concessies werden gegund aan BBA (West-Brabant) en Arriva (Noordoost-Brabant).
Woensdag moesten vertegenwoordigers van Connexxion, Arriva en Veolia/BBA voor de onderzoekscommissie verschijnen. Ook een vertegenwoordiging van reizigers en werknemers gaf acte de présence. De uitkomsten van die gesprekken zijn niet bekend, omdat de vertegenwoordigers achter gesloten deuren hun verhaal mochten doen.
Morgen zijn er openbare hoorzittingen. Dan zullen de gedeputeerden Janse de Jonge (CDA, Infrastructuur en Mobiliteit), Luijendijk (PvdA), Rüpp (CDA) en Van Vugt (VVD) voor de commissie verschijnen.
De commissie wil vooral van hen horen of de beslissingen die Gedeputeerde Staten rond de aanbestedingen nam, inderdaad met zoveel draagvlak zijn genomen als wel is voorgesteld. Ook wil commissievoorzitter Frans Stoffels weten waarom de beslissingen in sommige gevallen erg lang op zich lieten wachten.
Behalve de gedeputeerden wordt morgen ook de hoogste ambtenaar van de provincie, Rutten, in het openbaar gehoord.
De commissie wil de kwestie rond de aanbestedingen nog voor de statenverkiezingen van 7 maart hebben afgerond. Eind deze maand komt zij waarschijnlijk naar buiten met haar bevindingen.