Buitenland

Tientallen doden bij aanslagen Irak

BAGDAD - Bij verscheidene aanslagen in Irak zijn maandag zeker 47 doden gevallen. In Bagdad kwamen zeker 33 mensen om het leven bij diverse aanslagen, onder meer met autobommen. Daarnaast zijn in de hoofdstad de lichamen van

Buitenlandredactie
6 February 2007 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 04:30

25 eerder vermoorde mensen gevonden.

Acht doden en achttien gewonden vielen bij een bomaanslag in een woonwijk in het centrum van Bagdad. Kort daarna kwamen bij twee autobomaanslagen in het zuiden van de hoofdstad minstens vijftien mensen om het leven en raakten er zestig gewond.

Mannen die in politieauto’s reden en politie-uniformen droegen overvielen een gepantserde geldwagen, namen vijf bankmedewerkers gevangen en maakten 500 miljoen dinar (270.000 euro) buit. De bankmedewerkers werden met handboeien om teruggevonden in de geldwagen, die in het oosten van Bagdad was achtergelaten.

Vlak bij Basra kwam maandag een Britse militair om het leven door een bom. Volgens het ministerie van Defensie in Londen gaat het om de honderdste Britse militair die in Irak bij de uitoefening van zijn taak omkomt sinds de Brits-Amerikaanse inval in 2003. In Basra zijn ongeveer 7500 Britse militairen gelegerd.

In het noordelijke Mosul raakten de plaatsvervangend gouverneur van de provincie Nineveh en drie van zijn lijfwachten gewond bij een aanslag met een bermbom.

Zondag werden twee medewerkers van de radicale sjiitische geestelijke en krijgsheer Muqtada al-Sadr doodgeschoten. Ali Khazim, die Al-Sadrs politieke organisatie leidde in de provincie Diyala, ten noordoosten van Bagdad, werd door Amerikaanse militairen doodgeschoten in zijn huis in het dorp Howaider, 20 kilometer ten oosten van Baqouba. Khalil al-Maliki, een belangrijke figuur in Al-Sadrs Mahdileger in Basra, werd in die stad door drie mannen doodgeschoten vanuit een voorbijrijdende auto. Vorig jaar ontsnapte Al-Maliki nog aan een aanslag.

De afgelopen maanden zijn zeven topfiguren in Al-Sadrs organisatie gedood of gevangengenomen, minstens drie van hen door Amerikaanse strijdkrachten.

Het Amerikaanse leger maakte bekend dat zondag twee Amerikaanse militairen zijn omgekomen, een bij gevechten in Diyala, de ander bij een bermbomaanslag op zijn patrouillevoertuig op een weg ten noorden van Bagdad.

Een ter dood veroordeelde bommenlegger die zat achter aanslagen op de Amerikaanse en Franse ambassades in 1983 in Koeweit, zit nu in het Iraakse parlement. Hij maakt deel uit van de fractie van premier Nuri al-Maliki. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN dinsdag op gezag van medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten.

Jamal Jafaar Mohammeds zetel in het parlement geeft hem onschendbaarheid. Met behulp hiervan zou hij volgens de Amerikanen steun verlenen aan sjiitische milities en zou hij optreden als Iraans agent in Irak.

Een rechtbank in Koeweit veroordeelde Jamal Jafaar Mohammed in 1984 tot de doodstraf voor zijn aandeel in de bomaanslagen van 1983. Door die terreuracties kwamen 5 mensen om het leven en raakten 86 personen gewond. De Irakees was Koeweit al voor het begin van het proces ontvlucht.

Jamal Jafaar Mohammed behaalde een zetel in het parlement in de door de Amerikanen gesteunde verkiezingen van december 2005.

Maliki heeft de Amerikaanse inlichtingendiensten gevraagd hun informatie over Jamal Jafaar Mohammed met de Irakezen te delen. Hij zei dat het Iraakse parlement moet besluiten wat er met de veroordeelde bommenlegger gebeurt. „Ik denk niet dat het parlement accepteert dat er zulke mensen in zitten”, aldus de Iraakse premier tegen CNN.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer