Pakistan geeft fouten grens Afghanistan toe
RAWALPINDI - De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft gisteren toegegeven dat enkele leden van de veiligheidsdiensten een oogje hebben toegeknepen toen talibanmilitanten vanuit Pakistan aanvallen uitvoerden in Afghanistan.
Musharraf gaf het voorbeeld van een grenspost waar twee wachters plotseling tegen een overmacht van twintig zwaarbewapende, goed getrainde en gemotiveerde strijders staan. Hij noemde beschuldigingen van Afghanistan dat inlichtingendiensten en leger samenwerken met de taliban evenwel absurd.De islamitische republiek ligt onder vuur van Afghanistan, dat Pakistan verwijt te weinig te doen tegen moslimstrijders in het moeilijk toegankelijke grensgebied. Ook westerse landen, waaronder Nederland, en de NAVO hebben Pakistan herhaaldelijk opgeroepen de bewegingsvrijheid van militanten in te perken.
Pakistan is inmiddels begonnen met de voorbereidingen om over een totale lengte van 35 kilometer een hek te zetten voor de noordwestelijke grens met Afghanistan, maakte Musharraf verder bekend. Later moet 250 kilometer grens in het zuidwesten volgen.
De aanleg daarvan zal enkele maanden in beslag nemen. Landmijnen zullen vanwege internationaal geuite bezwaren volgens Musharraf geen deel uitmaken van de versperring. Bij een tweede fase in het plan, waarbij de grens over een lengte van nog eens 250 kilometer afgesloten zal worden in de zuidelijker gelegen provincie Baluchistan, omvat het plan van aanpak vooralsnog zowel hekken als landmijnen.
Musharraf vindt wel dat Pakistan de zwartepiet krijgt toegespeeld voor het opgelaaide geweld van militante taliban in de grensstreek met Afghanistan. Hij benadrukte dat Pakistan de verantwoordelijkheid voor de grens deelt met zowel de Afghaanse autoriteiten als de NAVO.
Talibanstrijders hebben gisteren het stadje Musa Qala in het zuiden van Afghanistan onder de voet gelopen. De plaatselijke politie is ontwapend en de kantoren van het lokale bestuur zijn verwoest.
Volgens inwoner Mohammad Wali bevinden zich in Musa Qala tussen de 200 en 300 taliban. Hij zei dat de bevolking vreest voor nieuwe gevechten tussen de taliban en NAVO-troepen.
Woordvoerder Tom Collins van de ISAF-troepenmacht kon niet zeggen hoeveel taliban in het stadje waren. Hij zei dat er tegenstrijdige berichten waren over de plaatselijke leiders, die al dan niet gegijzeld zouden worden.
De Afghaanse politie meldde gisteren bij gevechten in de westelijke provincie Farah zeker twaalf opstandelingen te hebben gedood. Drie agenten raakten gewond. Volgens een politiewoordvoerder lokten opstandelingen het zes uur durende gevecht uit door een groep agenten vanuit drie richtingen aan te vallen. De belaagde agenten kregen versterking van collega’s en de NAVO verschafte luchtsteun.
Coalitietroepen doodden gisteren tot zeven veronderstelde opstandelingen in het district Bermel in de oostelijke provincie Paktika. Nadat opstandelingen waren ontdekt terwijl ze raketten in stelling brachten, schoten de coalitietroepen mortiergranaten af en riepen ze luchtsteun in. Op de opstandelingen werden twee bommen gegooid. Twee van hen zijn zeker dood en de vijf anderen vermoedelijk ook.
Het geweld in Afghanistan is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Zo’n 4000 mensen kwamen om bij aan opstandelingen gerelateerd geweld, blijkt uit een telling van het persbureau AP. De telling is gebaseerd op cijfers verstrekt door Afghanistan, de Verenigde Staten en de NAVO.