Binnenland

Scheldpartij tegen politie baart Kamer zorgen

DEN HAAG (ANP) – Burgers die de politie uitschelden, mogen daar niet zomaar mee wegkomen. Vanuit dat standpunt nam de Tweede Kamer donderdag stelling tegen de uitspraak van een rechter die onlangs het roepen van ’fuck you’ niet als belediging bestempelde. Minister Hirsch Ballin (Justitie) moet zonodig de wet aanpassen om dat soort vonnissen te voorkomen, aldus de Kamer.

1 February 2007 19:30Gewijzigd op 14 November 2020 04:29

„Als het geen belediging is, dan is het op zijn minst een onheuse bejegening", zei CDA–Kamerlid De Pater. Personen moeten in zo’n geval volgens haar hun excuus maken. Zo niet schrijft de politie een boete uit.Tijdens een overleg met Hirsch Ballin en zijn collega Remkes (Binnenlandse Zaken) spraken ook de andere Kamerfracties hun zorgen uit over de richting die het vonnis van de politierechter in Lelystad aangeeft. „De rechterlijke macht laat het afweten en keurt schelden goed", constateerde Brinkman van de Partij voor de Vrijheid.

Het openbaar ministerie heeft inmiddels hoger beroep aangetekend tegen het vonnis, dat de rechter in januari uitsprak. Remkes en Hirsch Ballin wachten het oordeel van het gerechtshof „zeer geïnteresseerd” af. Als het hof de uitspraak van de politierechter onderschrijft, zal de minister van Justitie waar nodig de wetgeving aanscherpen. „Want dit is natuurlijk gedrag dat we niet willen”.

Van der Staaij van de SGP zag ook een lichtpuntje in de zaak, omdat de belediging van een agent door justitie aan de rechter is voorgelegd. „Dat is een goed voorbeeld van een oude norm die nieuw leven wordt ingeblazen”.

De PvdA en het CDA zeiden tijdens het debat over geweld tegen hulpverleners donderdag ook dat de daders niet zomaar weg mogen blijven, als hun zaak voor de rechter komt. PvdA’er Attje Kuiken pleitte voor een verschijningsplicht. „Want wie stoer genoeg is om geweld te gebruiken, moet ook stoer genoeg zijn om zich voor de rechtbank te verantwoorden”.

Zij vroeg om aanvullende maatregelen, maar die zijn volgens Hirsch Ballin niet nodig. Hij bracht in herinnering dat de rechtbank een verdachte nu al kan dwingen op de zitting te verschijnen.

VVD–Kamerlid Griffith kreeg tijdens het overleg toezeggingen van Remkes over een databank waarin belagers van hulpverleners worden geregistreerd. De minister zei dat direct wordt vastgelegd welke personen zich tegen hulpverleners keren. Op die manier kunnen de hulpdiensten zich voorbereiden op een confrontatie met mogelijk agressieve personen. De zwarte lijst zal wel beperkt beschikbaar zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer