Kissinger: Praat met Syrië en Iran
WASHINGTON - Iran en Syrië moeten door de Amerikanen betrokken worden bij het zoeken naar een oplossing voor de problemen in Irak. Dat hebben twee voormalige ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Henry Kissinger en Madeleine Albright, woensdag gezegd voor de buitenlandcommissie van de Amerikaanse Senaat.
Volgens Kissinger is het zaak dat de regio’s binnen Irak meer autonomie krijgen en moeten de VS bereid zijn met Teheran te praten, al zei Kissinger niet direct een helpende Iraanse hand te verwachten. Albright zei voor de commissie onder meer dat de sjiitische meerderheid als zodanig dient te worden erkend, de soennitische minderheid moet worden beschermd en de Koerden meer autonomie moeten krijgen. Wel dienen de olie-inkomsten eerlijk over alle Irakezen worden verdeeld en moet de dialoog worden aangegaan met andere landen in de regio.Twee leden van de Iraq Study Group hebben woensdag tijdens een hoorzitting gezegd dat het trainen van politieagenten voor de stabiliteit van Irak net zo belangrijk is als het opzetten van een bekwame legermacht. Toch hebben de Verenigde Staten de opleiding van de Iraakse politie ten onrechte overgelaten aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en aan particuliere bedrijven, die noch de expertise bezaten, noch de mankracht om die taak op adequate wijze te volbrengen.
Het IISS, een denktank voor internationale vraagstukken in Londen, stelt in zijn gisteren verschenen jaarrapport dat de door president Bush aangekondigde Amerikaanse troepenversterkingen in Irak volstrekt onvoldoende zijn om het tij in het Arabische land te keren. Ook ziet het IISS „te weinig politieke wil” bij de huidige Iraakse regering om de burgers van het land te verenigen en daadwerkelijk te beginnen aan de wederopbouw. Volgens het IISS heeft de Iraakse premier Nuri al-Maliki ook te veel incompetente ministers om zich heen verzameld, die eigenlijk de laan uitgestuurd zouden moeten worden. De premier zou evenwel momenteel onvoldoende macht hebben om dat werkelijk te doen.
Medewerkers van de Zweedse migratiedienst meldden gisteren dat de Iraakse ambassade in Stockholm duizenden valse paspoorten heeft uitgegeven aan asielzoekers, waardoor zij onder een valse naam in Zweden of Noorwegen een verblijfsvergunning konden krijgen.
De Amerikaanse regering heeft weer grote sommen geld verspild bij de wederopbouwpogingen in Irak. Dat concludeert de speciale onderzoeker voor de opbouw van Irak, Stuart Bowen jr., in een gisteren verschenen rapport. Ook in het laatste kwartaal van 2006 was er volgens Bowen sprake van veel verspilling en ook fraude.
Het sektarische geweld woedde gisteren weer in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Aanslagen met bomauto’s in voornamelijk sjiitische wijken kostten acht mensen het leven, terwijl bij een aanval met mortiergranaten op een soennitische wijk vier doden vielen. De Amerikaanse luchtmacht bereidt zich voor op een grotere rol in Irak met onder meer nieuwe agressieve tactieken, aldus de Los Angeles Times.
waarmee het leger de mogelijke Iraanse steun aan Iraakse militanten wil tegengaan. Dat stellen anonieme hoge functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Defensie in het dagblad Los Angeles Times van woensdag.