Buitenland

Voortvluchtige zoon Bouterse zit vermoedelijk op Curaçao

De door de Surinaamse justitie gezochte zoon van ex-dictator Desi Bouterse, Dino, bevindt zich zeer waarschijnlijk op Curaçao. Volgens het openbaar ministerie in Paramaribo wordt Bouterse junior gezien als het brein achter de omvangrijke wapendiefstal enkele weken geleden bij de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD).

Van onze correspondent
19 August 2002 10:51Gewijzigd op 13 November 2020 23:45

Twee weken geleden verdween een grote hoeveelheid wapens uit een magazijn van de CIVD. Vorige week werden enkele verdachten aangehouden, die Dino Bouterse noemden als het brein achter de roof. Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie in Paramaribo is het voor 99 procent zeker dat hij zich momenteel op Curaçao ophoudt. „Hij is ruim een week geleden daarheen gevlogen en hebben geen aanwijzingen dat hij van daaruit verder is gereisd.”

Dino heeft evenals zijn vader geen brandschoon verleden. Halverwege de jaren negentig was hij betrokken bij een schietpartij tussen twee drugsbendes in Paramaribo. Hij werd aangehouden maar uiteindelijk door de rechter vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, wat in Suriname tot felle kritiek leidde. Twee jaar geleden werd zijn naam genoemd door de Braziliaanse justitie, die in het adresboekje van een belangrijke drugsbaron het telefoonnummer vonden van Bouterse, die in die tijd op de Surinaamse ambassade in Brasilia werkte. Hij had kort daarvoor halsoverkop het Zuid-Amerikaanse land verlaten om er nooit meer terug te keren. De diefstal van de wapens versterkt het vermoeden dat Bouterse junior betrokken is bij de cocaïnehandel en contacten onderhoudt met de Colombiaanse drugsmaffia. Surinaamse drugshandelaren kopen veelal cocaïne op van de rebellenbewegingen FARC en ELN, waarbij wapens als betaalmiddel dienen.

Als Dino Bouterse terugkeert in Suriname, zal hij direct in de kraag worden gevat. Zijn vader Desi kan het land juist niet verlaten omdat er een internationaal opsporingsbevel tegen hem is uitgevaardigd. Hij werd vorig jaar in Nederland in hoger beroep tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens betrokkenheid bij de smokkel van cocaïne. In Suriname loopt Bouterse senior nog het risico achter de tralies te verdwijnen vanwege zijn rol bij de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien tegenstanders van zijn toenmalige regime uit de weg werden geruimd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer