„Benaming verloren continent volledig fout"
NAIROBI (ANP) – „De benaming ’verloren continent’ voor Afrika is volledig fout. Afrika kan trots zijn op zichzelf en er zit toekomst in". Dat zei prins Willem–Alexander dinsdag in Nairobi. Hij is in Kenia als beschermheer van Amref, de gezondheidsorganisatie die haar gouden jubileum viert.
De prins bezocht drie dagen lang straatkinderen, sloppenwijken, mensen met hiv en aids. Toch put hij echt hoop uit de vele goede hulpprojecten die er gaande zijn, in samenwerking met of bijna helemaal door de bevolking, en die zich volgens hem uiteindelijk zullen verspreiden over het continent. Stapje voor stapje worden immers mooie resultaten geboekt.In Kenia is hem speciaal opgevallen dat aids langzaam maar zeker een wat meer ’gewone’ ziekte is. „Al blijft het natuurlijk een verschrikkelijke ziekte". In de aanloop naar de reis was er even sprake van dat de prins in Afrika een aidstest zou laten doen, als gebaar, zoals ook Oprah Winfrey deed, om het taboe rond de ziekte aan te pakken. „Maar omdat er geen lokale pers bij dit bezoek is, heeft dat geen uitstraling, geen zin. Anders had ik het meteen gedaan". Alexander vindt het een goede zaak als lokale bekendheden in Afrika een aidstest zouden laten doen, vertelde hij.
Dat er nauwelijks pers bij zijn trip aanwezig is, een enkeling uit Nederland en niemand uit Afrika, is om het bezoek zo informeel en daardoor tegelijk zo efficiënt mogelijk te houden. Op dinsdag bezocht de prins van Oranje bijvoorbeeld de sloppenwijk Kibera in Nairobi en hij kon nu met een handjevol mensen door de kleine modderige straatjes met hun open riolen vol angstaanjagende prut, de houten krotjes vol kinderen, het slagertje met net zoveel vliegen als vlees op de toonbank. Toch gloort hier ook hoop aan de horizon. De ’flying toilets’ bijvoorbeeld worden bestreden, de zakjes uitwerpselen die iedereen gewoon uit zijn huis gooit. Meer en meer fatsoenlijke toiletblokken verschijnen. In Kibera kocht de prins ook een paar slippers bij een vrouw die gebruik maakte van microfinanciering, een kleine lening om zelf iets te beginnen.
De prins kent Amref al sinds hij als jonge man voor de organisatie ging vliegen (1989). Vliegen is immers zijn grootste liefhebberij. Verdere ideeën zaten er toen nog niet bij, vertelde hij eerlijk. „Het was echt alleen voor de lol". Inmiddels is hij zeer betrokken bij Amref. „Dat wil ik ook zijn bij een organisatie waarvan ik beschermheer ben". Hij nam de functie over van zijn grootvader, prins Bernhard. „Die zei: Ik doe er nu actief niks mee, als jij dat wel wilt doen, dan moet je het overnemen".
Hij verdiept zich volop in de goede werken. „Ik raak ook steeds meer verslaafd aan Afrika. Dit land grijpt je of grijpt je niet". Het greep hem, net als zijn vader en grootvader.: „De geuren, het licht, de weidsheid, al die culturen, de manier van leven, zoals de mensen met elkaar omgaan". Hij prees de losse manier waarop de verschilende groepen met elkaar omspringen, daarbij zijn wij volgens hem soms maar bekrompen. „Ze maken grappen tegen elkaar die wij bijna racistisch zuden noemen, maar even later staan ze samen bier te drinken.“„ Het is hier echt veel meer dan een heel grote Beekse Bergen, al is de natuur natuurlijk essentieel voor de inkomsten”, aldus Alexander die zich nog herinnert dat de Afrikanen aanvankelijk niet begrepen hoe belangrijk het was hekwerken rond natuurgebieden aan te leggen en stropers te weren. Ook dat is nu ook flink veranderd.