Buitenland

Team Strafhof binnenkort naar Khartoem

DEN HAAG (AP) - Een team van het Internationaal Strafhof (ICC) zal binnen enkele dagen naar de Sudanese hoofdstad Khartoem reizen in verband met de eerste zaak van het hof tegen Sudanese verdachten van oorlogsmisdaden. Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo heeft dit maandag gezegd.

23 January 2007 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 04:27

Moreno-Ocampo zei dat het hof zijn eerste zaak in principe rond heeft en dat de procedure in februari wordt aangespannen. Hij wilde geen verdere details verstrekken over de missie in Sudan, die plaatsvindt in overleg met de Sudanese autoriteiten.De aanklagers dienen hun zaak tegenover de rechters van het strafhof hard te maken, voordat zij toestemming krijgen voor de uitvaardiging van arrestatiebevelen. Daarbij moet worden aangetoond dat de verdachten niet in eigen land worden vervolgd.

Sudan verzet zich tegen berechting door het ICC en liet in een eerdere fase weten dat het verdachten van oorlogsmisdrijven zelf zou vervolgen. De Sudanese president Omar al-Bashir verklaarde daarbij nadrukkelijk dat het ICC nooit in Darfur zal interveniëren. Al-Bashir rechtvaardigde dit besluit door te verwijzen naar het uit 1980 daterende Verdrag van Rome, dat niet door Sudan is ondertekend. Het verdrag vormt de grondslag voor het ICC.

In maart 2005 verzocht de VN-Veiligheidsraad Moreno-Ocampo niettemin een onderzoek te beginnen naar misdaden die in 2003 en 2004 in Darfur zouden zijn gepleegd. Ondanks haar verklaarde tegenstand stond de regering vorig jaar medewerkers van het hof toe om twee hoge regeringsmedewerkers in Khartoem te horen. Inmiddels zijn in zeventien landen getuigen en slachtoffers gehoord, maar is Darfur zelf nog nooit bezocht.

Ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben maandag bestandsschendingen in de West-Sudanese regio Darfur veroordeeld en steun aangekondigd voor een vredesmacht van de Afrikaanse Unie in het gebied. Ook is steun uitgesproken voor hernieuwde druk op de regering in Khartoem voor acceptatie van een VN-vredesmacht.

De ministers noemden de situatie in Darfur „onverdraaglijk” en legden de nadruk op „de dringende noodzaak om te komen tot een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden” tussen regeringstroepen en rebellen. Eurocommissaris ontwikkeling en internationale hulp Louis Michel sprak van een dramatische situatie, die steeds verder verslechtert. Michel kondigde aan dat hij later deze week een AU-top zal bijwonen om druk op de Sudanese leiders uit te oefenen.

Michel zei tevens dat de Europese Commissie geen fondsen heeft voor uitbreiding van de huidige AU-troepenmacht. Volgens diplomatieke bronnen is ongeveer 163 miljoen euro nodig voor de financiering van een VN-troepenmacht in Darfur. Nederland en Groot-Brittannië zouden zich bereid hebben verklaard extra geld beschikbaar te stellen.

Volgens rebellenleiders bombardeerde de Sudanese luchtmacht de afgelopen dagen grote delen van het noorden van Darfur. Een paar dagen geleden beloofde de Sudanese president Omar al-Bashir nog zich te zullen houden aan een eerder deze maand gesloten bestandsakkoord.

De Sudanese regering sloot in mei vorig jaar een vredesakkoord met één van de drie rebellenbewegingen in Darfur, maar de twee andere rebellenbewegingen weigerden te tekenen. Het geweld in Darfur is sinds het akkoord werd gesloten alleen maar toegenomen. Europese diplomaten schatten het aantal dodelijke slachtoffers nu tussen de 200.000 en 400.000.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer