Buitenland

Servië slaat prowesterse koers in

BELGRADO/BRUSSEL (ANP) – In Servië tekent zich na de parlementsverkiezingen van zondag een prowesterse meerderheid af. De twee grote democratische partijen DS en DSS plus enkele kleine hervormingspartijen behaalden samen drie vijfde van de stemmen.

22 January 2007 19:18Gewijzigd op 14 November 2020 04:27

Grootste fractie met bijna een derde werd weliswaar de ultranationalistische SRS, maar deze partij ontbeert een sterke partner in het parlement. Het democratische kamp is echter diep verdeeld. Maandag eisten zowel de DSS van huidig regeringsleider Kostunica als de DS van president Tadic het premierschap op. Tijdens coalitieonderhandelingen moet blijken in hoeverre deze partijen bereid zijn de kloof te overbruggen.President Tadic zei zo snel mogelijk gesprekken over de vorming van een nieuwe regering te beginnen om de problemen in het land op te lossen. Hij omschreef de parlementsverkiezingen als een doorbraak. Volgens Tadic is er sinds 1990 geen pro–Europese partij geweest die zo veel stemmen kreeg als zijn DS.

Kopstukken van de radicaalnationalistische en antiwesterse SRS lieten zelf al weten te verwachten in de oppositie te blijven. De partijleider van de SRS, Vojislav Seselj, staat terecht voor het Joegslavië–Tribunaal en zit gevangen in Den Haag.

In de westerse wereld is met instemming op de uitslag van de verkiezingen in de voormalige Joegoslavische republiek gereageerd. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) noemde de verkiezingen vrij en eerlijk. Zij zouden zijn verlopen in overeenstemming met de internationale normen.

Voor de Europese Unie blijft samenwerking van Servië met het Joegoslavië–Tribunaal voorwaarde voor verdere stappen richting lidmaatschap van de unie. De onderhandelingen over een stabilisatie– en associatieakkoord, vorig jaar mei opgeschort, worden pas hervat als de nieuwe Servische regering duidelijk meewerkt met het Tribunaal in Den Haag en vermeende oorlogsmisdadigers als ex–legerleider Ratko Mladic uitlevert.

Volgens de Nederlandse minister Bot (Buitenlandse Zaken) is het niet zo „dat we noodzakelijkerwijs pas verder kunnen praten als we Mladic op een zilveren schaaltje in Den Haag hebben". „Maar ze moeten wel goede wil tonen". Bot verklaarde dat na een vergadering met zijn EU–collega’s in Brussel.

De ministers van Buitenlandse Zaken hadden eerder gesteld dat na de verkiezingen in Servië in elk geval gunstige voorwaarden waren geschapen dat een pro–Europese regering kan worden gevormd.

De kleur van de Servische regering is ook van groot belang bij komende onderhandelingen over Kosovo. De Verenigde Naties (VN) zoeken een nieuwe status voor de naar zelfstandigheid strevende Zuid–Servische provincie. Servische nationalisten willen absoluut voorkomen dat Kosovo zich afsplitst.

VN–gezant Martti Ahtisaari presenteert vrijdag zijn plannen voor de toekomst van de etnisch–Albanese provincie, die sinds de NAVO–bombardementen van 1999 in de praktijk al een eigen weg is ingeslagen. De VN neigt naar beperkte zelfstandigheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer