EL Pais: Castro wilde geen stoma
APELDOORN - Terwijl het Cubaanse staatsmedium Granma in alle talen zwijgt over de gezondheidssituatie van Fidel Castro, voorziet de Spaanse kwaliteitskrant El Pais de buitenwacht dagelijks van informatie en wordt er in de VS volop gespeculeerd. Het laatste bericht is dat Fidel het risico van complicaties op de koop heeft toegenomen omdat hij per se geen stoma wilde.
Zijn artsen adviseerden een stomaoperatie, maar daar wilde Castro niet aan. In plaats daarvan volgde een operatie die tot complicaties leidde, waardoor hij er nu zeer slecht aan toe is. El Pais beroept zich op twee bronnen in het Gregorio Maranonziekenhuis in Madrid, waar José Luis Garcia Sabrido de afdeling chirurgie leidt. Garcia Sabrido was in december in Havana om de 80-jarige Castro te onderzoeken. De krant berichtte dinsdag dat Castro na drie mislukte operaties en complicaties als gevolg van diverticulitis, een bepaalde darminfectie, er slecht aan toe is. Volgens El Pais verloor Castro ten tijde van Garcia Sabrido’s bezoek aan Havana zo’n halve liter vocht per dag uit een wond in de onderbuik en kreeg hij sondevoeding.Een Cubaanse diplomaat in Madrid sprak van verzinsels. „Het is een nieuwe leugen en we gaan er niet over praten. Als er al iemand over Castro’s ziekte moet praten, is het Havana”, zei hij.
In de Verenigde Staten wordt nu druk gespeculeerd over de vraag of Castro aan kanker lijdt. Garcia Sabrido ontkende dat na zijn bezoek aan Havana. Wat Castro dan wel mankeert, wilde de prominente chirurg niet zeggen. Inmiddels denken deskundigen dat de Cubaanse leider in eerste instantie moest worden geopereerd omdat hij kampte met een ernstige vorm van diverticulitis -uitstulpingen van (lagen van) de darmwand- waardoor bloedingen optraden, maar dat de infectie zich nadien heeft uitgebreid en dat toen peritonitis is opgetreden, een ontsteking van het buikvlies.
Om de diverticulitis te verhelpen moest een deel van de dikke darm worden verwijderd. Gewoonlijk wordt dan geopteerd voor een stoma, vaak op tijdelijke basis. Bij veel patiënten met dezelfde aandoening kan de stoma na een week of zes weer worden verwijderd. Omdat Castro per se geen stoma wilde, moest het overgebleven deel van de dikke darm aan het rectum worden gehecht. Volgens de informatie van El Pais is die hechting gescheurd, hetgeen tot infecties in de onderbuik leidde.
Een tweede operatie om het geïnfecteerde gebied schoon te maken en te draineren mislukte, waarna Castro werd getroffen door infectie van het galkanaal, een aandoening die in 80 procent van de gevallen dodelijk afloopt, aldus El Pais. Een kunstmatig galkanaal uit Zuid-Korea dat bij Castro werd ingebracht, werkte niet en werd later vervangen door een orgaan van Spaanse makelij. Castro is al sinds juli, toen hij plotseling geopereerd moest worden, niet meer in het openbaar verschenen. Zijn broer Raul Castro heeft zijn taken als president overgenomen.