Toestand Castro „zeer ernstig"
QUITO/MADRID (ANP/EFE) – De Cubaanse leider Fidel Castro ligt in ernstige toestand in een ziekenhuis wegens complicaties na drie deels mislukte operaties aan zijn dikke darm. Artsen opereerden de dictator voor ontstoken uitstulpingen in zijn darmen, meldde het Spaanse dagblad El País dinsdag in zijn interneteditie. De autoriteiten in Cuba gaven geen commentaar.
De infectie leidde volgens El País vervolgens tot een buikvliesontsteking. Artsen schatten de toestand van de 80–jarige leider „zeer ernstig" in. Hij wordt via een infuus gevoed.De informatie is afkomstig van twee medici van het ziekenhuis Gregorio Maranon in Madrid, die op basis van anonimiteit El País te woord stonden. In dat ziekenhuis werkt ook de chirurg José Luis García Sabrido. Hij bezocht Castro in december. García Sabrido zei dinsdag tegen CNN dat de informatie over de gezondheidstoestand van Castro niet van hem afkomstig is.
Hij voegde eraan toe dat verklaringen over de gezondheid van Castro alleen grond hebben als ze direct afkomstig zijn van de artsen die de Cubaanse leider behandelen. Die artsen gaven dinsdag geen verklaring uit.
De president van Venezuela, Hugo Chàvez, zei dinsdagavond dat de Cubaans leider momenteel niet in kritieke toestand verkeert. Volgens Chàvez, een vriend van Castro, bevindt de Cubaanse leider zich in een „proces van herstel", dat wel „risico’s" met zich meebrengt omdat Castro 80 jaar oud is.
Officieel is er niets bekend over de gezondheidstoestand van Castro. De man die in 1959 de macht greep op het Caribische eiland is sinds 26 juli niet meer in het openbaar gezien. Zijn broer Raúl nam vijf dagen later de macht over. Dat voedde geruchten dat Castro zo ziek is dat hij nooit meer actief de macht zal kunnen uitoefenen op het communistische Cuba.
Raúl behandelt de gezondheidstoestand van Fidel als een staatsgeheim. Over het lot van de leider doen tal van verhalen de ronde, vooral binnen de grote groep Cubaanse vluchtelingen in de Verenigde Staten.
Tijdens de eerste operatie verwijderden artsen volgens El País een deel van de dikke darm en probeerden zij de karteldarm te verbinden met de endeldarm. Dat mislukte echter en leidde tot een nieuwe ontsteking. Een tweede operatie om de geïnfecteerde plek schoon te maken faalde ook. Het inbrengen van een prothese tijdens de derde operatie lukte pas in tweede instantie.