VN: Meeste vrouwen Afrika zonder aids–medicijnen
DEN HAAG/NEW YORK (ANP) – De meeste zwangere vrouwen in Afrika krijgen nog steeds geen medicijnen die moeten voorkomen dat hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, wordt overgedragen aan hun kinderen. Wel is de behandeling van kinderen met aids in de afgelopen jaren verbeterd.
Dat concludeert het VN–kinderfonds Unicef in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd. Volgens de notitie is in Afrika een op de tien zwangere vrouwen met hiv besmet. In de Zuid–Afrikaanse stad Pretoria is een op de vier kinderen besmet met het virus dat aids kan veroorzaken.Het voorkomen dat moeders met hiv het virus overdragen op hun (ongeboren) baby is van het grootste belang, stelt Unicef „In 2006 kregen ongeveer 530.000 kinderen hiv, meestal via hun moeders. Zonder behandeling zal de helft van de geïnfecteerde kinderen voor het derde levensjaar overlijden".
Volgens het rapport zijn er echter tekenen dat het aantal besmettingen van moeder op kind afneemt; voor een aantal landen in Oost– en zuidelijk Afrika (Namibië, Rwanda, Zuid–Afrika en Swaziland) zou zelfs sprake zijn van een ’doorbraak’ op dit gebied.
De behandeling van kinderen met hiv is volgens het rapport verbeterd. Dat komt doordat er betere testmethodes zijn gekomen, gezondheidswerkers meer kennis hebben, de prijzen van medicijnen zijn gedaald en doordat het makkelijker is geworden om de juiste hoeveelheid medicijnen bij kinderen toe te dienen.
Toch krijgt wereldwijd slechts 1 op de 10 kinderen met hiv aidsremmers. Ook meldt het rapport dat in landen waar hiv en aids veel voorkomen, een hernieuwde aandacht is gekomen voor tieners en jonge volwassenen. Vooral jonge vrouwen hebben voorlichting nodig; wereldwijd komt bij hen vaker hiv voor dan bij mannen.