Buitenland

Brussel rekent op hulp tegen bootimmigraten

DRESDEN (ANP) - Brussel heeft goede hoop dat de EU-landen voor eind maart voldoende schepen en helikopters leveren om de jaarlijkse toestroom van illegale Afrikaanse immigranten naar Zuid-Europa tegen te houden.

16 January 2007 11:17Gewijzigd op 14 November 2020 04:26

Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie) liet dat maandag weten na een vergadering met justitieministers van de 27 EU-landen.Frattini riep nadrukkelijk op tot de bijdragen, nadat hij dat vorig jaar al meermalen tevergeefs had gedaan. De commissaris voelt zich nu sterker staan, omdat de regeringsleiders van de EU in december uitspraken dat de grenscontrole in Zuid-Europa beter moet.

De landen in Zuid-Europa kunnen de jaarlijkse toestroom in de zomer al tijden zelf niet meer aan. Alleen al op de Canarische Eilanden landden vorig jaar 31.000 illegale gelukzoekers uit Afrika, zesmaal meer dan in 2005. Op Malta en het Italiaanse eiland Lampedusa heerst dezelfde situatie.

Ministers uit de zuidelijke landen onderstreepten tijdens de vergadering gisteren nog eens de noodzaak voor hulp. De EU wil de bijdragen coördineren via het agentschap voor grensbewaking Frontex.

Nederland droeg eind vorig jaar enkele marechaussees bij om de zuidelijke kustwachten te versterken. Minister Hirsch Ballin (Justitie) reageerde vooralsnog genuanceerd op het verzoek om extra bijdragen. „We hebben het agentschap Frontex nooit geblokkeerd. Maar we moeten er wel op letten dat het agentschap ons niet onevenredig belast. Samen is goed, maar het moet wel doelmatig.”

Hirsch Ballin zei niet zo stellig als zijn voorgangster Verdonk dat Spanje de toevloed aan zichzelf te wijten heeft, door het zeer ruime generaal pardon voor illegalen. „Spanje heeft inderdaad wel een zeer grote doelgroep voor het generaal pardon, maar de problemen met de illegale toestroom begonnen al eerder dan het pardon.”

Andere landen zouden bereid zijn meer bij te dragen aan de Zuid-Europese landen. Zo overweegt Frankrijk om een helikopter en een schip te sturen. Ook Duitsland zei niet afzijdig te willen blijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer