Buitenland

Hamas en Fatah praten over coalitieregering

RAMALLAH (AP) – De radicale Hamas en de Fatah-partij van president Abbas blijken de afgelopen twee weken opnieuw te hebben onderhandeld over de vorming van een Palestijnse coalitieregering. Bij de besprekingen, die in het geheim werden gevoerd in Syrië, zou belangrijke vooruitgang zijn geboekt.

13 January 2007 18:40Gewijzigd op 14 November 2020 04:26

Hamas, die momenteel alleen regeert, en Fatah proberen het al een half jaar eens te worden over een coalitieregering, maar de onderhandelingen daarover leken vorige maand definitief te zijn mislukt. Abbas zei toen zelfs vervroegde verkiezingen te zullen uitschrijven. Samenwerking tussen de twee partijen is noodzakelijk, omdat de huidige Hamas-regering door de Europese Unie, de Verenigde Staten en Israël wordt geboycot, waardoor de Palestijnse economie verder is ingestort.De onderhandelingen in Syrië worden gevoerd door Hamas-leider Mashaal en twee gezanten van Abbas, te weten het onafhankelijke parlementslid Amr en Rashid, een vroegere adviseur van wijlen Arafat. Volgens het plaatsvervangend hoofd van het politiebureau van Hamas in Damascus, Marzouk, zal Mashaal begin volgende week met Abbas praten.

Ook de beëindiging, na ruim vier maanden, van een ambtenarenstaking duidt erop dat Hamas en Fatah hun best doen toch met elkaar samen te werken. Ruim tachtigduizend Palestijnse ambtenaren, de helft van het hele ambtenarenkorps, gaan zondag weer aan het werk, na 135 dagen te hebben gestaakt omdat ze hun salarissen slechts gedeeltelijk uitbetaald kregen.

Het hoofd van de ambtenarenvakbond, Zakarneh, maakte het besluit bekend op een persconferentie die hij gaf met minister van financiën Aisheh en vice-premier Nasser Shaer. Minister Aisheh zei dat de ambtenaren met ingang van volgende maand weer hun volledige salaris krijgen en dat ze het geld dat ze nog tegoed hebben in termijnen krijgen uitgekeerd.

Dat de ambtenaren hun geld niet kregen kwam doordat de VS, de EU en Israël de in maart vorig jaar aangetreden regering boycotten. Aisheh zei dat de regering inmiddels omgerekend 23 miljoen euro aan donaties van andere landen op een rekening heeft staan en dat Qatar nog een 17 miljoen euro heeft toegezegd. De staking vormde onderdeel van de machtsstrijd die gaande is tussen Hamas en Fatah. De ambtenarenbond wordt beheerst door Fatah.

De Palestijnse premier Ismail Haniyeh riep zijn Hamas en Fatah zaterdag in een televisietoespraak op hun onderlinge strijd te staken. Geweld tussen de twee groepen heeft de afgelopen weken aan 35 mensen het leven gekost.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer