Burundi roept verzoeningscommissie in het leven
Burundi zal een waarheids- en verzoeningscommissie in het leven roepen die onderzoek zal doen naar de periodieke sociale en politieke geweldsuitbarstingen die het land hebben geteisterd sinds het in 1962 onafhankelijk werd. Minister van informatie Albert Mbonerane heeft dit woensdag tegenover Radio Burundi gezegd.
Het doel van de vijftien leden tellende commissie is het verzoeningsproces tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Burundi op gang te brengen. Een van de instrumenten daarbij is de identificatie van daders van geweldpleging en hun slachtoffers, aldus Mbonerane.
De benoeming van de commissie vloeit voort uit de overeenkomst van augustus 2000 die leidde tot de installatie van een overgangsbewind van Tutsi’s en Hutu’s. De overeenkomst voorzag niet in een staakt-het-vuren en Hutu-rebellen hebben het document niet ondertekend. De strijd duurt dan ook voort, hoewel een van de rebellenbewegingen in het aangrenzende Tanzania onderhandelingen is begonnen met regeringsvertegenwoordigers.
Mbonerane zei dat de leden van de commissie uit verschillende politieke partijen en maatschappelijke organisaties afkomstig zullen zijn. Zij krijgen inzage in alle mogelijke stukken en zullen vrije toegang hebben tot informatiebronnen. Wanneer de commissie met haar werkzaamheden zal beginnen en hoe lang die zullen duren, werd niet gezegd.
Sinds Burundi in 1962 onafhankelijk werd van Belgi_, is het land geplaagd door geweld tussen de Tutsi-minderheid en de Hutu-meerderheid. De moord in oktober 1993 op de eerste Hutu-president, Melchior Ndadaye, luidde een periode van onverhulde burgeroorlog in waarbij zeker 200.000 mensen zijn omgekomen.