Nieuw Irakbeleid Bush stuit op scepsis
WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush is met zijn nieuwe plannen voor Irak vooral op kritiek en scepsis gestuit. De Democraten, die het Amerikaanse parlement domineren, hadden donderdag geen goed woord over voor de voorstellen.
De Republikeinse president kondigde woensdagavond in een rechtstreeks uitgezonden toespraak onder meer aan ruim 20.000 extra militairen naar Irak te sturen, waar zo’n 130.000 Amerikanen actief zijn. Democratische afgevaardigden spraken van „een zwakke laatste wanhoopspoging.” Zij laakten dat Bush nog steeds vooral vasthoudt aan een militaire oplossing. Zij drongen aan op een echte koerswijziging, die een snelle terugtrekking uit Irak mogelijk maakt.De belangrijke Amerikaanse bondgenoten Groot-Brittannië en Australië verwelkomden de plannen. Zij benadrukten echter dat zij hun troepen in Irak niet zullen uitbreiden. De Europese Unie reageerde terughoudend op de speech. Vanuit de Arabische wereld kwamen nauwelijks reacties, waarschijnlijk omdat veel plannen al waren uitgelekt.
In weerwil van de Amerikaanse publieke opinie en tegen adviezen van een parlementscommissie in kondigde Bush troepenversterkingen aan om het geweld in Irak in te dammen. De extra militairen moeten rust brengen in de hoofdstad Bagdad en in de opstandige provincie al-Anbar.
Een hernieuwde Amerikaanse inzet moet, gekoppeld aan harder en doortastender optreden door de Iraakse regering, het land onder controle brengen. Bush waarschuwde de Iraakse regering dat de Amerikaanse betrokkenheid in Irak niet eindeloos zal duren.
De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, verduidelijkte donderdag tijdens een persconferentie dat de uitbreiding van de troepen in fases zal verlopen. Hij benadrukte dat de extra troepen niet lang in Irak zullen blijven: eerder maanden dan jaren. Net als Bush gaf hij echter geen exacte tijdslimiet voor de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. Niemand kan voorspellen hoelang er troepen nodig zijn, aldus de nieuwe minister.
Gates wil de komende vijf jaar in totaal 92.000 extra militairen voor de Amerikaanse strijdkrachten werven. Het aantal actieve Amerikaanse soldaten steeg de afgelopen jaren van 482.000 naar 512.000.
De Verenigde Staten zullen landen die de situatie in Irak verder proberen te destabiliseren hard aanpakken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, donderdag gezegd. Haar opmerking volgt op de toespraak van president Bush, waarin hij verklaarde dat landen als Syrië en Iran toestaan dat hun grondgebied gebruikt wordt voor terroristische activiteiten.
Iran en Syrië hebben donderdag de vloer aangeveegd met de nieuwe strategie voor Irak die president Bush woensdagavond uiteenzette en waarin hij de twee landen ervan beschuldigde het geweld in Irak aan te wakkeren. Het plan van Bush om meer troepen naar Irak te sturen zal het bloedvergieten alleen maar verergeren, zeiden zij.