Opnieuw geheime kabinetsformatie
DEN HAAG (ANP) – De onderhandelaars Balkenende (CDA), Bos (PvdA) en Rouvoet (ChristenUnie) gaan woensdag weer met informateur Wijffels om de tafel zitten om te onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet. Ook donderdag en vrijdag zijn ze bijeen.
Dat gebeurt op een nog geheime locatie, die in de loop van woensdag bekend wordt gemaakt. Deze keer zou het gaan om een plek die aanmerkelijk dichter bij Den Haag ligt dan het Friese Beetsterzwaag, waar de partijen vorige week de rust opzochten. De onderhandelaars en hun secondanten blijven deze week ook niet op de onderhandelingslocatie overnachten.Ingewijden verwachten dat het vanaf woensdag echt menens wordt in de kabinetsformatie. Vorige week hielden de onderhandelaars zich alleen bezig met het neerzetten van een visie over waar het naar toe moet met Nederland in de komende jaren. Deze week beginnen de echte inhoudelijke onderhandelingen over het nieuwe regeeerakkoord.
Naar verwachting zullen daarbij al snel de onderwerpenegels voor de komende kabinetsperiode worden vastgelegd, al deze week aan bod komt.
Ook voor de komende weken hebben Wijffels en de onderhandelaars al vergaderdata afgesproken. Volgens een bron zijn die erop gericht dat de onderhandelingen vóór de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart zijn afgerond. Dat betekent dat er begin maart een nieuw kabinet op het bordes van paleis Huis ten Bosch zou kunnen staan. Betrokkenen noemen die doelstelling overigens „ambitieus".
Het streven van in elk geval CDA en PvdA is gericht op een zo beperkt mogelijk regeerakkoord. Ze willen geen dik pak papier waarin alles tot achter de komma is geregeld. Of dat haalbaar is, moet nog blijken.
Nadat maandag PvdA–leider Bos zijn fractie had bijgepraat over de formatiebeprekingen tot dusver, deed Balkenende dat dinsdag bij de CDA–fractie. Medeonderhandelaar Maxime Verhagen zei na afloop bij zijn fractiegenoten hetzelfde enthousiasme bespeurd te hebben als hij zelf voelt voor een coalitie met PvdA en ChristenUnie. „Men heeft er zin in. We gaan ervoor".
Ook ChristenUnie–leider Rouvoet praatte zijn fractie bij. Dat ging deels telefonisch, omdat twee fractieleden in het buitenland verbleven. Uit een onderzoekje dat de ChristenUnie onder haar achterban heeft gehouden, blijkt dat die in ruime mate (97,2 procent) positief is over de formatie tot dusver.
Een woordvoerder van de ChristenUnie liet maandag doorschemeren dat de partij de verschillen met de PvdA op ethisch vlak (abortus, ethanasie, homohuwelijk) niet op de spits zal drijven. „Wij zijn een volwaardige, brede politieke partij. We zijn geen one issue–partij".