Buitenland

Geweld slaat over naar Westoever

RAMALLAH (AP) - Het geweld tussen de Palestijnse groepen Fatah en Hamas, dat tot nog toe grotendeels beperkt bleef tot de Gazastrook, lijkt meer en meer over te slaan naar de Westoever.

9 January 2007 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 04:25

Een veertigtal Fatahaanhangers stak maandag in het centrum van Ramallah zes winkels van Hamasaanhangers in brand. In al-Bireh, buiten Ramallah, werd het huis van een aan Hamas verbonden burgemeester beschoten.De escalerende strijd tussen Fatah en Hamas om de controle over het Palestijnse bestuur heeft sinds begin december meer dan dertig levens geëist. Het geweld speelde zich tot nog toe voornamelijk af in de Gazastrook, waar Hamas het sterkst is, maar lijkt zich nu te hebben uitgebreid tot de Westoever, waar Fatah domineert.

De locoburgemeester van Nablus, een Hamasaanhanger die zaterdag door gewapende Fatahaanhangers werd ontvoerd, is maandag vrijgelaten. De ontvoerders verspreidden zondag een video van de ontvoerde bestuurder, Mahdi al-Hanbali, waarin ze met acties tegen Hamas dreigden.

Al-Hanbali werd na zijn vrijlating door zijn aanhangers in het stadhuis op de schouders genomen. Hij zei op een persconferentie door zijn ontvoerders goed behandeld te zijn, maar maakte een gespannen indruk. Hij bedankte president Mahmud Abbas, de leider van Fatah, en anderen voor hun inspanningen om hem vrij te krijgen.

Fatahstrijder Nasr al-Kharaz zei dat de ontvoering van Al-Hanbali een reactie was op de chaos in de Gazastrook. „Op iedere aanval op een lid of instelling van Fatah zal een antwoord volgen op de Westoever, en een gewelddadig ook”, zei hij, omgeven door zo’n zeventig gewapende aanhangers van Fatah.

Fatah en Hamas zijn in een machtsstrijd verwikkeld sinds de parlementsverkiezingen in januari vorig jaar, die door Hamas werden gewonnen. De radicale islamitische organisatie beheerst het parlement en het grootste deel van de regering, terwijl Fatah in de persoon van Abbas het machtige presidentschap bekleedt. Abbas wil vredesoverleg met Israël, maar Hamas weigert het bestaansrecht van Israël te erkennen, ondanks een internationale boycot van de regering. Abbas heeft er bij Hamas op aangedrongen een gematigde eenheidsregering te vormen, maar de maandenlange onderhandelingen daarover zijn in november stukgelopen, waarna het onderlinge geweld uitbrak.

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Mussa, heeft maandag in telefoongesprekken met Abbas en Hamaspremier Ismail Haniyah zijn zorg over het onderlinge geweld uitgesproken. De assistent van Mussa, Mohammed Sobeih, zei dat de Arabische landen zich het hoofd breken over manieren om een eind aan de strijd te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer