Buitenland

Italië zet honderden illegalen het land uit

De Italiaanse politie heeft in een week tijd honderden illegalen opgepakt, die onmiddellijk het land uit worden gezet. Operatie ”Vrije Straten”, die in het hele land werd uitgevoerd, moet de straatprostitutie indammen en het land verlossen van illegale immigranten.

AP
15 August 2002 09:31Gewijzigd op 13 November 2020 23:45

De conservatieve regering van premier Silvio Berlusconi heeft onlangs harde maatregelen genomen om de illegale immigratie aan banden te leggen. Het schoonvegen van de straten maakt daar deel van uit. De regering vindt de wijdverbreide straatprostitutie in de grote steden, vooral door vrouwen uit Oost-Europa en Afrika, verderfelijk.

De politie pakte in elf van de twintig Italiaanse gewesten 449 illegalen op, van wie velen beschuldigd worden van „verleiding”, het optreden als pooier, het illegaal vervaardigen van cd’s en vervalsingen van merkproducten, de verkoop van gestolen goederen en drugshandel. Woensdag zijn de eerste illegalen het land uitgezet, voornamelijk naar Albanië en andere Balkanlanden. Eind augustus wordt de operatie voortgezet in de overige negen gewesten.

In Italië werken naar schatting zeker 50.000 straatprostituees, van wie de meesten door mensensmokkelaars en pooiers naar West-Europa zijn gebracht. Sinds de val van het communisme brengen de smokkelaars veel vrouwen uit Oost-Europa binnen, maar ze zijn ook in Afrikaanse landen actief, vooral in Nigeria.

Opeenvolgende Italiaanse regeringen hebben al een reeks plannen gemaakt voor de bestrijding van de straatprostitutie. Een van de meest recente is een voorstel om legale bordelen op te zetten, zoals in Nederland. Aangezien illegale vrouwen zich dan zouden moeten laten registreren, wordt ook van dit plan weinig heil verwacht.

In Spanje wil de regering aan de zuidelijke kust een netwerk van onder meer radarinstallaties en nacht- en bewegingscamera’s plaatsen om de grootschalige illegale immigratie en drugshandel vanuit Marokko te stoppen. Het project, dat betrekking heeft op een strategisch gelegen kuststrook van 110 kilometer, kost 142 miljoen dollar en moet binnen twee jaar operationeel zijn.

Spanje kent een groot probleem met illegale immigranten die vooral via de zuidkust pogen het EU-land binnen te komen. Zo’n 12.000 illegale immigranten zijn dit jaar al door de Spaanse autoriteiten tegengehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer