Buitenland

Fraudeproces Belgische marine van start

HASSELT (ANP) – In de Belgische stad Hasselt begint maandag het proces rond een fraude, waarbij geld is beland bij prins Laurent van België. Een van de twaalf verdachten heeft de prins gedagvaard om dinsdagochtend te komen getuigen.

8 January 2007 07:03Gewijzigd op 14 November 2020 04:25
BRUSSEL – De Belgische prins Laurent rijdt niet alleen in dure Ferrari’s, maar doet het af en toe ook wat rustiger aan op een fiets, zoals in september 2003 tijdens een fietstoer voor kinderen in Brussel. Foto EPA
BRUSSEL – De Belgische prins Laurent rijdt niet alleen in dure Ferrari’s, maar doet het af en toe ook wat rustiger aan op een fiets, zoals in september 2003 tijdens een fietstoer voor kinderen in Brussel. Foto EPA

De rechter moet nog beslissen of de prins echt vragen moet beantwoorden, eventueel onder eed. Vraag is vooral of de prins wist dat zijn giften afkomstig waren van de vermeende fraude.De verdachten, onder wie een voormalige adviseur van de prins, zouden eind jaren negentig voor ongeveer 2 miljoen euro aan overschotten van de marine hebben verduisterd. Met het geld zijn allerlei privé–gebouwen opgeknapt, waaronder de villa van de prins in het dorp Tervuren bij Brussel.

De affaire krijgt zeer veel aandacht in België. Alle kranten openden zaterdag de voorpagina met de dagvaarding van de prins.

Laurent, tweede zoon van koning Albert II, heeft bovendien al een reputatie van iemand die graag veel geld uitgeeft. Hij scheurt graag in sportwagens, zoals een zwarte Ferrari en geeft zijn kennissen graag dure cadeaus. Vorig jaar kwam hij nog in opspraak omdat hij de eerste foto’s van zijn pasgeboren tweeling voor zo’n 15.000 euro liet verkopen, wat zeer ongebruikelijk is.

De liberale regeringspartij VLD vraagt inmiddels onderzoek naar de Vlaamse subsidie voor de milieustichting KINT, waarvan Laurent voorzitter is.

De christendemocratische leider Yves Leterme wil dat Laurent geen overheidsgeld meer krijgt. „Wat mij betreft gaat hij werken voor de kost, net als de prinsen in Nederland", zei Leterme zondag.

De kleinere socialistische partij Spirit wil bovendien de wet wijzigen, waardoor leden van het koninklijk huis steeds door justitie kunnen worden verhoord. Nu is daar nog een besluit van de koning voor nodig.

De affaire speelt tegen de achtergrond van aanhoudende pleidooien om België te splitsen in twee landen: Vlaanderen en Wallonië. Vooral Vlaams–nationalisten, zoals het Vlaams Belang, willen van het Belgisch koningshuis af en een eigen republiek stichten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer