Pentagon: Meer troepen naar Irak
WASHINGTON - De voorbereidingen voor een nieuwe Amerikaanse strategie ten aanzien van Irak zijn in volle gang. Het Pentagon heeft president Bush de mogelijkheid voorgelegd om 8000 tot 9000 Amerikaanse militairen extra naar Irak te sturen, voornamelijk om de troepenmacht in de hoofdstad Bagdad te versterken. Verder zou de Amerikaanse legertop in Irak vervangen worden.
Bush zal de nieuwe strategie „ergens volgende week” uit de doeken doen, zei hij donderdag. De televisiezender CBS news meldde dat naast de 9000 extra militairen de mogelijkheid is geopperd om 11.000 militairen elders paraat te houden, onder andere door een legereenheid in Koeweit te stationeren. Op dit moment bevinden zich in totaal 132.000 Amerikaanse militairen in Irak. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN onderzoekt president Bush momenteel scenario’s waarin tot mogelijk zelfs 40.000 extra Amerikanen naar het Arabische land afreizen.Het Pentagon zoekt ook naar sociaal-economische oplossingen om de situatie in Irak te stabiliseren. Een van de plannen is het heropenen van fabrieken die eigendom waren van het regime van Saddam Hussein, maar die er nu verlaten bij staan. Eén fabriek is onlangs heropend en deze maand zullen er nog negen worden opgestart, samen goed voor ongeveer 11.000 banen. Een projectgroep die zes maanden geleden door het Pentagon is opgericht, heeft in totaal 200 fabrieken aangewezen die geschikt zijn om een herstart te maken. De fabrieken zouden ook aan het Amerikaanse leger kunnen gaan leveren. Dat zei Paul Brinkley, een hoge ambtenaar binnen het ministerie van Defensie.
De Verenigde Staten spenderen jaarlijks meer dan omgerekend 75 miljard euro aan de oorlog, en een deel daarvan zou volgens Brinkley ten goede kunnen komen aan de Iraakse economie.
Veel militaire leiders beschouwen werkgelegenheid als een mogelijkheid om het geweld in Irak te laten afnemen. Op dit moment wordt het werkloosheidscijfer geschat tussen de 20 en de 60 procent, en de 1,5 miljoen Irakezen die het land ontvlucht zijn, zouden voor het grootste gedeelte bestaan uit geschoolde arbeidskrachten.
Bush vindt dat de executie van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein „waardiger” had moeten verlopen. De Iraakse autoriteiten moeten volgens Bush precies nagaan wat er tijdens de terechtstelling van Saddam, op 30 december, is misgegaan. Er zijn onder meer illegale opnames van de ophanging gemaakt en getuigen en bewakers schreeuwden leuzen. Bush maakte zijn opmerkingen tijdens een persconferentie na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
Wegens de ophef over de chaotisch verlopen executie van de verdreven Iraakse dictator Saddam Hussein is de terechtstelling van twee handlangers van de voormalige dictator uitgesteld. Een halfbroer van Hussein, die chef van de inlichtingendienst was, en een voormalige rechter worden naar verluidt zondag opgehangen.
Hun executie wegens misdaden tegen de menselijkheid was aanvankelijk voor donderdag gepland. Volgens een hooggeplaatste functionaris van de Iraakse premier Nuri al-Maliki is de terechtstelling van de twee opgeschort onder internationale druk.