Ministers vinden loonkosten te hoog
Binnen het kabinet bestaat overeenstemming dat de loonkosten veel te hoog zijn en dat ons land daardoor economisch achterop raakt bij andere landen. Maar over de oplossing van dat probleem zijn de meest betrokken ministers het woensdag nog niet eens geworden.
Dat zei VVD-minister Hoogervorst van Financiën woensdag na afloop van het gesprek in de zogeheten zeshoek. Dat zijn de premier en de ministers van Financiën, Sociale Zaken, Economische Zaken, Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid.
De zeshoek is overigens sinds kort eigenlijk een zevenhoek: ook minister Van der Hoeven van Onderwijs mag er tegenwoordig bijzitten.
Hoogervorst wilde woensdag nog niet zeggen of het kabinet loonmatiging gaat stimuleren door volgend jaar de lasten te verlichten, zoals door LPF-minister Heinsbroek van Economische Zaken is bepleit. De VVD-bewindsman zei wel vast te willen houden aan het regeerakkoord. Dat geeft voorrang aan het verminderen van het financieringstekort boven lastenverlichting.
Het voltallige kabinet praat vrijdag verder over de rijksbegroting voor volgend jaar. Ook de komende weken houdt het zich daar nog mee bezig.
Hoogervorst onderstreepte woensdag dat de economische situatie moeilijk is. „We kunnen niet met de handen over elkaar blijven zitten.” Uit berekeningen van het Centraal Planbureau blijkt dat volgend jaar een financiële tegenvaller dreigt van 3,5 miljard euro, waardoor een financieringstekort van 0,8 procent zou ontstaan. Het ministerie van Financiën komt in zijn berekeningen iets rooskleuriger uit: het voorziet een tekort van ruim 0,6 procent.
In het regeerakkoord staat dat een financieringstekort taboe is en dat moet worden gestreefd naar een overschot van 1 procent, maar het is inmiddels duidelijk dat het kabinet niet de hele tegenvaller zal ’wegbezuinigen’. Een klein tekort volgend jaar is voor de ministers acceptabel, als er op termijn maar uitzicht is op een begrotingsoverschot.
Maar de LPF-bewindslieden, Heinsbroek voorop, geven minder prioriteit aan het wegwerken van het tekort dan hun CDA- en VVD-collega’s. Heinsbroek wil de werkgeverslasten verlagen en een lastenverlichting die voor 2005 gepland is naar voren halen. Dat het tekort dan hoger uitvalt neemt hij voor lief.
Het lijkt erop dat Heinsbroek op enig begrip kan rekenen bij CDA-minister De Geus van Sociale Zaken. Bronnen rond deze bewindsman zeggen dat voor hem het verlagen van de werkgeverspremies ’niet onbespreekbaar’ is.