Elbe, Donau en Moldau geven de toon aan in Midden-Europa
Het is stil geworden in Midden-Europa nu duizenden mensen zijn geëvacueerd. Het water heeft het voor het zeggen gekregen en bepaalt er het ritme: Elbe, Donau en Moldau regeren.
Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland lijden onder de grootste overstromingen sinds jaren. De evacuatie van bedreigde gebieden is in volle gang. Ouderen worden in speciale bussen gezet en naar veiliger oorden gebracht. De politie in Praag gaat van deur tot deur om te controleren of iedereen ook wel vertrekt. „Maar er zijn altijd mensen die blijven en die weigeren hun have en goed te verlaten”, aldus een agent. Over het algemeen is er geen paniek.
Vanmorgen was het nog donker toen de mensen hun huizen verlieten. De meeste bagage bestond uit wat kleding en toiletspullen, genoeg voor vijf tot zes dagen. Op het andere adres is het afwachten of de schade beperkt kan blijven.
Sommige mensen bidden dat het water niet al te hevig zal toeslaan. De BBC-correspondent in Praag bijvoorbeeld. „Ik heb een vrij forse bibliotheek, 2000 tot 3000 boeken die ik niet kan meenemen. Waaronder filosofische werken en boeken over de Tsjechische geschiedenis. Het is m’n levensverzameling.” Kostbare banden van de beroemde Nationale Bibliotheek in Praag zijn veiligheidshalve naar hogere verdiepingen gebracht.
De watersnood brengt met zich mee dat een beroep wordt gedaan op barmhartigheid en solidariteit. Zo heeft de Oostenrijkse regering een solidariteitspakket samengesteld voor slachtoffers en gedupeerden van de overstromingen. In een inderhaast ingesteld crisisfonds zit inmiddels al 100 miljoen euro voor de getroffenen. Maar een voorstel om een structurele rampenbelasting in het leven te roepen, wordt door de meerderheid (66 procent) van de Oostenrijkers afgewezen. De meeste inwoners voelen meer voor het crisisfonds, waarmee ad hoc solidariteit kan worden betoond.
De Europese Commissie onderzoekt hoe onder andere Tsjechië, kandidaat-lidstaat van de EU, kan worden geholpen. Voor de dertien kandidaten bestaat een speciaal steunprogramma. Bestaande EU-leden kunnen een beroep doen op regionale steunfondsen van de Unie. Dat is dan het voordeel voor een land in Europa: andere landen die met watersnood kampen, zoals China, Nepal en Rusland, moeten het op eigen houtje zien te redden.