Buitenland

Zoektocht ramptoestel Indonesië verplaatst naar zee

MAKASSAR (ANP/RTR/AFP) – Indonesische reddingswerkers gaan woensdag hun zoektocht naar het maandag verongelukte passagiersvliegtuig verplaatsen van de bergen op het eiland Sulawesi naar zee. De mededeling volgt op een chaotische dag, waarop de autoriteiten eerst meldden dat het wrak van het ramptoestel was gevonden en er twaalf overlevenden zouden zijn.

2 January 2007 16:22Gewijzigd op 14 November 2020 04:24

Het passagiersvliegtuig van de vliegmaatschappij Adam Air verdween maandag tijdens slecht weer van de radar. Het toestel, met 102 inzittenden, was onderweg van Surabaya (Java) naar Mindanao, op de noordpunt van Sulawesi, toen het een uur in de vlucht een noodsignaal uitzond.Het laatste teken een Singaporese satelliet van de Boeing–737 oppikte, wijst erop dat het toestel 30 kilometer van de regionale hoofdstad Makassar in zee was gestort, meldde de leider van de nationale dienst voor het reddingswerk. „We zullen ons concentreren op dat gebied in zee en ons best doen om overlevenden te vinden".

Het reddingswerk concentreerde zich in eerste instantie op een ruig en moeilijk toegankelijk terrein bij de stad Polewali, ten noordwesten van Makassar, waar een verkenningsvliegtuig wrakstukken zou hebben gezien. Een aantal functionarissen meldde vervolgens dat negentig mensen waren omgekomen. Dorpelingen zouden twaalf overlevenden hebben opgevangen.

Een uur nadat hij op een persconferentie had verteld hoe moeizaam het reddingswerk verliep, moest minister van Transport Hatta Radjasa echter zijn excuses aanbieden voor de eerdere berichten. Militairen en politie hadden in de jungle waar het wrak werd vermoed niets gevonden. Ook omwonenden ontkenden dat ze vliegtuigpassagiers hadden gezien.

Nabestaanden op het vliegveld van Manado reageerden geschokt op de wisselende nieuwsberichten. „We weten niet meer wie we moeten vertrouwen, aldus een man die zijn zus en haar kinderen van het vliegveld zou halen.

Aan boord van het toestel van Adam Air, vier jaar geleden opgericht door de Indonesische parlementsvoorzitter Agung Laksono, zaten 85 volwassen passagiers, elf kinderen en zes bemanningsleden. Onder hen waren ook een Amerikaan met twee dochters.

Veiligheid is een groot probleem in de Indonesische luchtvaart. De sector wordt jaarlijks getroffen door ernstige ongelukken.

Het is de tweede grote ramp in korte tijd in Indonesië. Een veerboot zonk vrijdag rond middernacht, terwijl het schip met ruim zeshonderd passagiers onderweg was van het eiland Kalimantan (Borneo) naar Java. De Senopati Nusantara kapseisde tijdens een zware storm en zonk volgens ooggetuigen in tien minuten. Velen konden het vaartuig niet op tijd verlaten.

Tot dinsdag waren 218 personen gered. Nog altijd wordt op zee gezocht naar overlevenden, maar reddingswerk wordt bemoeilijkt door slecht weer en een ruige zee. Twintig overlevenden bevonden zich in kritieke toestand. Volgens media zouden zestig lijken zijn geborgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer