Politie pakt criminaliteit internet aan
DRIEBERGEN - Zware criminelen maken in toenemende mate gebruik van ict-mogelijkheden. De politie zet een nieuw High Tech Crime team van 35 man op de aanpak van cybercrime.
De georganiseerde misdaad maakt steeds vaker gebruik van digitale mogelijkheden om zichzelf en zijn activiteiten onzichtbaar te maken, aldus KLPD-korpschef P. J. van Zunderd dinsdagmorgen. Het team, sinds maandag actief, bestaat uit digitale en tactische rechercheurs, aangevuld met financiële en juridische experts.„Het team gaat boeven vangen”, beloofde Van Zunderd vanmorgen. Het team richt zich op massale aanvallen op de systemen van vitale infrastructuur of knooppunten, waarbij websites bijvoorbeeld een week worden platgelegd, of op hackers die wereldwijd meer dan miljoenen pc’s infecteren met kwaadaardige software.
Cybercrime kan „enorm veel schade” toebrengen aan de economie en levert „een groot veiligheidsrisico” op, aldus Van Zunderd dinsdagmorgen in zijn nieuwjaarstoespraak. Het team richt zich op onderzoeken die nationaal of internationaal van belang zijn.
Nederland krijgt verder een Landelijk Team Forensische Opsporing voor het verzamelen van technisch bewijs na ernstige misdrijven. Het team moet de kwaliteit van politieonderzoek verbeteren, aldus Van Zunderd. Het team, vergelijkbaar met het Rampen Identificatieteam, wordt ingezet bij omvangrijke en gecompliceerde delicten, rampen en terreuraanslagen.
Op dit moment ontbreekt een landelijk opererend team voor forensische opsporing, waarin ook de regiokorpsen, de marechaussee en het Nederlands Forensisch Instituut participeren.
De politie heeft vorig jaar 38 tbs’ers opgespoord en aangehouden. Alle tbs’ers zitten inmiddels weer binnen. De KLPD-korpschef pleitte dinsdagmorgen voor meer efficiency bij het proefverlof van tbs’ers, door bijvoorbeeld de inzet van enkelbanden.
De politie beschikt sinds vorig jaar over een „uniek” team om -samen met defensie- een antwoord te geven op de toenemende dreiging van terrorisme en grof geweld. Deze nieuwe Dienst Speciale Interventies (DSI) werd vorig jaar 26 keer ingezet bij elf verschillende zaken.
Het beveiligen van politici rond de Tweede Kamerverkiezingen bracht voor de politie veel werk met zich mee. Het aantal opdrachten voor persoonsbeveiliging nam het afgelopen jaar toe van 110 in 2005 naar 145 in 2006. In totaal werd 399.000 uur besteed aan persoonsbeveiliging, tegenover 260.000 uur een jaar eerder.
De Dienst Nationale Recherche hield vorig jaar 500 verdachten van georganiseerde criminaliteit aan, waarvan 170 in het buitenland. Tijdens de onderzoeken werd 4000 kilo cocaïne, 1750 heroïne en 8900 kilo softdrugs in beslag genomen. Ook nam de nationale recherche 8 miljoen euro in contanten, voor 1 miljoen roerend goed en 86 miljoen onroerend goed in beslag.