Buitenland

WWF luidt noodklok over neushoorn

Het Wereldnatuurfonds (WWF International) heeft woensdag gewaarschuwd dat de Aziatische neushoorn met uitsterven wordt bedreigd, vooral door toedoen van stropers, die gedreven worden door de grote vraag naar traditionele geneesmiddelen in Azië.

AP/ANP
14 August 2002 10:37Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

Van de bijna 18.000 wilde neushoorns in de hele wereld leven de meeste in Afrika. In Azië leven er nog 2900. De populatie varieert van vijf exemplaren in Vietnam tot 2400 in Nepal en India samen.

Volgens WWF zijn in de afgelopen vier jaar minstens 86 neushoorns door stropers gedood en vijftien in de afgelopen vijf maanden in Nepal. „Het toont aan dat er geen ruimte is om zelfvoldaan achterover te leunen in onze strijd voor het behoud van deze soort”, aldus Elizabeth Kemf, coauteur van de WWF-studie.

De rinoceros is vooral gewild om zijn hoorn, waaraan in de traditionele oosterse geneeskunst medicinale kwaliteiten worden toegedicht. Vermalen hoorn wordt in tabletten en dranken verwerkt en voornamelijk in China, Singapore, Maleisië, Taiwan en Zuid-Korea verkocht, maar ook in andere landen met grote Chinese gemeenschappen. De verkoop is in China en Taiwan officieel verboden, maar dat heeft volgens WWF niet veel uitgehaald.

Ook wordt de habitat van de neushoorn bedreigd door houtwinning, commerciële palm-, koffie- en rubberplantages en ontbossing ten behoeve van de landbouw.

Er zijn drie soorten Aziatische neushoorns: de eenhoornige, de Javaanse en de Sumatraanse. De Javaanse neushoorn is in Vietnam ten dode opgeschreven. Er zijn in het hele land nog maar drie tot vijf exemplaren over, allemaal vrouwtjes. Indonesië telt nog maar zestig Javaanse neushoorns en er zijn maar 300 Sumatraanse neushoorns in Indonesië en Maleisië. De 2400 eenhoornige neushoorns in Nepal en India worden volgens WWF net zo in hun voortbestaan bedreigd.

Speciale teams, bekostigd door onder meer het Wereld Natuur Fonds, hebben ervoor gezorgd dat er geen Javaanse neushoorns zijn gestroopt in de afgelopen jaren, maar het zeer lage aantal overgebleven dieren betekent dat natuurrampen, ziektes of stroperij deze soort makkelijk zouden kunnen uitroeien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer