Buitenland

Ethische modecode als wapen tegen anorexia

APELDOORN - Bij de machtige internationale mode-industrie begint langzamerhand het besef door te dringen dat presentatie door middel van graatmagere modellen het publiek kan aanzetten tot anorexia en boulimia nervosa. De Italiaanse regering ondertekende met de Italiaanse Federatie van de Mode een ”ethische code” om de anorexiaproblemen bij de modellen aan te pakken.

Marie van Beijnum
29 December 2006 19:32Gewijzigd op 14 November 2020 04:24

De ”dictatuur” van de modebranche wordt wel gezien als een van de oorzaken waarom met name zo veel jonge meisjes aan stoornissen zoals anorexia en boulimia nervosa gaan lijden. Ze voelen zich dik en willen net zo slank zijn als de figuurtjes die in Milaan, New York, Londen en Parijs over de catwalk wandelen (beter gezegd: wankelen).Brazilië is zelfs in de greep van anorexia nervosa geraakt, nadat in twee maanden tijd vier jonge vrouwen aan de ziekte zijn overleden.

Het meest recente slachtoffer van deze eetstoornis is de 23-jarige Beatriz Cristina Ferraz Lopes, die zondag overleed in een ziekenhuis in Jau. Volgens de Braziliaanse pers was ze 1,57 meter lang en woog ze slechts 35 kilo. „Alweer een slachtoffer van anorexia”, meldde de website van de krant Globo dinsdag.

Medio november reageerde Brazilië geschokt op het overlijden van het 21-jarige internationale fotomodel Ana Carolina Reston, die bezweek aan infecties veroorzaakt door anorexia. Zij was 1,74 meter lang en woog zo’n 40 kilo. Twee dagen later overleed de eveneens 21-jarige studente Carla Sobrado Casalle, 1,74 meter lang met een gewicht van 45 kilo, aan de ziekte. Een derde anorexiapatiënte stierf later die maand.

Onlangs werd besloten dat bij een modeshow in Sao Paulo dit jaar geen modellen onder de 16 jaar meer mogen meelopen. In modesteden als Parijs en Milaan mogen zulke jonge modellen al langer niet meedoen aan shows, waar kleding wordt getoond door ultradunne meisjes, maar in Brazilië is het verbod nieuw. In Madrid liet een modeshow onlangs weten enkel nog meisjes met een Body Mass Index (BMI) van meer dan 18 te aanvaarden (de BMI wordt berekend door het gewicht te delen door het kwadraat van de lengte).

Italië pakt de zaak grondiger aan. Daar moeten modellen voortaan kunnen aantonen dat ze in goede gezondheid verkeren. De overheid kwam vorige week een regeling met de modebranche overeen om mannequins met anorexia in de ban te doen.

Ook in promotieactiviteiten wordt geprobeerd een wat robuuster beeld van maten en modellen neer te zetten. De code, die ook door de vereniging Alta Moda geratificeerd wordt, legt de modebedrijven onder meer op dat ze geen meisjes jonger dan 16 jaar mogen aantrekken om deel te nemen aan shows. De sector moet ook mannequins onderwerpen aan medische controles, waarbij hun Body Mass Index (BMI) niet lager mag zijn dan 18. Meisjes van 1,72 meter bijvoorbeeld mogen niet minder dan 53 kilo wegen.

Verder krijgen de modeontwerpers strengere verplichtingen opgelegd over de maten van de kledij die ze aanbieden in hun collecties en winkels.

Het idee van de modecode is afkomstig van de Italiaanse minister van Jeugd en Sport, Giovanna Melandri. Ze heeft de modelobby weten te overtuigen van het belang ervan. Haar regering wil verhinderen dat jonge meisjes het gewicht van superdunne mannequins gaan nastreven, want het blijkt dat anorexia en verwante eetstoornissen een nationaal gezondheidsprobleem dreigen te worden in het land van de ”bella figura”.

Uit onderzoek blijkt dat 3 miljoen Italianen (circa 4 procent van de bevolking) aan anorexia en boulimia lijden. Een ander onderzoek toonde aan dat 60 procent van de Italiaanse kinderen tussen de 12 en de 14 jaar gelooft dat het voor hen noodzakelijk is om af te vallen. Waarop Melandri overigens verklaarde dat ze weigert zomaar aan te nemen dat 60 procent van Italiaanse tieners te dik is.

Italië hoopt met de code een trend te zetten binnen de internationale mode-industrie. Dat gaat zo langzamerhand navolging krijgen, want ook in België heeft de Vlaamse minister van Welzijn, Inge Vervotte, overlegd met specialisten uit de geestelijke gezondheidszorg en met voedingsdeskundigen over de tot problemen leidende invloed van graatmagere modellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer