Buitenland

Vredesoverleg Somalië hervat

MOGADISHU (AP) - De Somalische overgangsregering en de islamitische beweging die haar bestrijdt, zijn het woensdag eens geworden over een hervatting van het vredesoverleg. Dat heeft Eurocommissaris voor ontwikkelingszaken Louis Michel, op bezoek in Somalië, bekendgemaakt.

21 December 2006 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 04:23

Vertegenwoordigers van beide kampen bevestigden de afspraak. De onderhandelingen zullen worden gehouden in de Sudanese hoofdstad Khartoem, maar wanneer is nog niet bekend.In Somalië waren woensdag eerder op de dag hevige gevechten uitgebroken tussen het regeringsleger en aan de Unie van Islamitische Rechtbanken loyale milities. De gevechten vonden 15 kilometer buiten de stad Baidoa plaats, waar de regeringstroepen gelegerd zijn. De strijdende partijen bestookten elkaar in de dorpen Moode Moode en Daynunay met artillerievuur, granaten en op jeeps bevestigd luchtdoelgeschut.

Bij de gevechten leken de partijen elkaars krachten nog af te tasten. Vrachtwagens vervoerden honderden Ethiopische troepen naar de oostkant van Baidoa om het Somalische regeringsleger daar steun te bieden. Een woordvoerder van de islamitische beweging zei dat Daydunnay tijdens de gevechten door hen was ingenomen.

Michel, die woensdag in Baidoa met premier Ali Mohamed Gedi en president Abdullahi Yusuf in gesprek was op het moment dat de gevechten uitbraken, vloog later die dag naar Mogadishu voor overleg met de Unie van Islamitische Rechtbanken.

De laatste weken groeide in Somalië de vrees voor een burgeroorlog, omdat militaire dreigementen van beide kanten de pogingen tot het plannen van vredesoverleg overstemden. Beide partijen hebben inmiddels hun linies bevoorraad met manschappen, brandstof en munitie.

Dinsdagavond vonden al tien mensen de dood bij confrontaties tussen eenheden van het regeringsleger en islamitische milities in de buurt van Idale, een ander dorp aan het front, 60 kilometer ten zuidwesten van Baidoa.

Vanaf 1991 is er in Somalië geen effectieve regering meer aan de macht geweest. De seculiere overheid, die in 2004 met steun van de Verenigde Naties aan de macht kwam, wijst een religieuze staatsvorm af. De groepering die nu met deze regering om de macht strijdt wil juist van Somalië een islamitische staat maken.

Op dit moment controleert de regering alleen een klein gebied rondom Baidoa. De islamitische milities beheersen daarentegen de hoofdstad Mogadishu en het grootste deel van het zuiden van het land.

Een hoge VN-functionaris zei dat een oorlog in Somalië op dit moment dramatische gevolgen voor de bevolking zal hebben. Nadat een droogte eind 2005 en begin 2006 alle oogsten vernielde en grote sterfte onder de veestapel veroorzaakte, werd het land in september getroffen door grootschalige overstromingen, die tienduizenden huizen vernielden. Een oorlog zou kunnen betekenen dat 400.000 Somaliërs naar buurland Kenia op de vlucht slaan.

Een ander probleem vormen de mogelijke contacten tussen de islamitische beweging in Somalië en internationale terroristische organisaties. Een hoge Amerikaanse diplomaat zei dat al-Qaida in Somalië zijn troepen ongestoord kan opleiden en de poging tot machtsovername van de islamitische beweging militair bijstaat.

Zowel Somalische als Ethiopische autoriteiten uitten het vermoeden dat terroristen die in 1998 bomaanslagen hebben gepleegd op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, nu hoge functies bekleden in de islamitische troepenmacht. Zo zou een verdachte van de bombardementen, Abu Talha al-Sudani, dinsdag de islamitische strijdkrachten bij Idale hebben aangevoerd. Dat zei de Somalische onderminister van Defensie, Salad Ali Jelle, woensdagmorgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer