Woede EU en VS na Libisch doodvonnis
TRIPOLI (AP) - De Verenigde Staten en Europa hebben dinsdag woedend gereageerd op de beslissing van een Libische rechtbank om vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse dokter opnieuw ter dood te veroordelen wegens het opzettelijk besmetten van 400 kinderen met het aidsvirus in een ziekenhuis in Benghazi.
In Libië werd de uitspraak daarentegen met gejuich ontvangen. Voor de Libische pers zijn de verpleegkundigen en de arts al heel lang schuldig, ondanks volgens westerse experts sterke wetenschappelijke bewijzen die hen vrijpleiten.De zaak zal nu automatisch worden doorverwezen naar het hooggerechtshof. Dit heeft de Libische minister van Buitenlandse Zaken, Abdel-Rahman Shalqam, na de zitting meegedeeld. Mocht het hof de doodvonnissen bevestigen, dan is er nog de Justitiële Raad die ze kan bekrachtigen of vernietigen, zei hij.
De zes, die al bijna zeven jaar gevangen zitten, hoorden het vonnis onbewogen aan. Eerder werden zij in deze zaak al ter dood veroordeeld, maar Libische rechters besloten tot een herziening na internationale kritiek op het verloop van het proces. Europese en Amerikaanse critici hebben gezegd dat de zes geslachtofferd worden om de erbarmelijke omstandigheden in het kinderziekenhuis te verbloemen.
François Cantier van Advocaten Zonder Grenzen uitte kritiek op de herziening, omdat er nauwelijks wetenschappelijk bewijs was toegestaan in de volgens hem medische rechtszaak.
Onderzoekers hebben na de analyse van bij de kinderen afgenomen hiv-monsters geconcludeerd dat de besmettingen in het ziekenhuis en de omgeving al plaatshadden ruim voordat de arts en de verpleegsters er in maart 1998 arriveerden.
De resultaten van dat onderzoek werden op 6 december gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, te laat om als bewijs in de rechtszaak te worden meegenomen.
De Franse arts Luc Montagnier, een van de ontdekkers van het aidsvirus, getuigde al in het eerste proces dat het virus in het ziekenhuis actief was voordat het zestal er ging werken.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, en haar Bulgaarse ambtgenoot, Ivailo Kalfin, toonden zich in Washington allebei „zeer teleurgesteld” over de uitspraak. De Bulgaarse parlementsvoorzitter Georgi Pirinski sprak van een poging de werkelijke oorzaken van de aidsepidemie in Benghazi te verhullen en de werkelijke schuldigen te beschermen. Hij constateerde ook dat de rechtbank voorbij is gegaan aan juridisch en wetenschappelijk bewijsmateriaal.
EU-woordvoerder Johannes Laitenberger zei dat de Europese Commissie geschokt is. De EU heeft hangende het beroep nog niets besloten over stappen tegen Libië, maar Laitenberger wilde niets uitsluiten.