Cuba houdt vast aan terugkeer Fidel Castro
HAVANA - De Cubaanse president Fidel Castro (80) is ernstig ziek geweest, maar verkeert inmiddels buiten levensgevaar. Het is evenwel onwaarschijnlijk dat Castro terugkeert als leider. Vijf maanden terug droeg hij de macht over aan zijn jongere broer Raul. Na zijn volledige herstel zal Fidel Castro een beperkte, maar heel zichtbare rol blijven spelen in het openbare leven van Cuba.
Dat is wat een groep van tien Amerikaanse Congresleden te horen kreeg tijdens een kort bezoek aan Cuba. Zij kregen Castro niet te zien, hoewel hoge partijfunctionarissen hun verzekerden dat de Cubaanse president het naar omstandigheid goed maakt en thans geenszins stervende is.Castro heeft geen kanker of een ongeneeslijke ziekte en zal te zijner tijd opnieuw deelnemen aan het publieke leven. Jeff Flake, een Republikeins lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zei dat alle regeringsvertegenwoordigers die zij spraken hetzelfde hadden gezegd: de 80-jarige Castro heeft geen kanker, is niet ongeneeslijk ziek en zal terugkeren.
De gezondheidstoestand van de Cubaanse alleenheerser is een staatsgeheim. De artsen die hem behandelen, bevinden zich reeds enkele maanden in gijzeling. Zij hebben geen enkel contact met de buitenwereld, zelfs niet met gezins- en familieleden. Ook de exacte plaats van behandeling is geheim. Volgens de Cubaanse regering is de welhaast totale afzondering waarin Fidel Castro zich bevindt, hoofdzakelijk ingegeven door de wens diens behandeling en herstel niet te laten ontregelen door aandacht van de media of van sympathisanten.
Alleen de Venezolaanse president Hugo Chavez, wiens gulle gaven geld en olie de economie van Cuba overeind houden, bezoekt Fidel Castro met regelmaat. Ook Chavez houdt vol dat zijn „bron van inspiratie en kracht” herstellende is. Eerder deze maand was Castro afwezig tijdens de viering van zijn tachtigste verjaardag en van de vijftigste stichtingsdag van het Cubaanse volksleger. Bij die gelegenheid verzekerde waarnemend staatshoofd Raul Castro dat zijn broer de feestelijkheden van „een afstand” nauwgezet volgde en reeds heel binnenkort weer „van de partij” zou zijn. Ondertussen geeft de jongere Castro, die decennialang minister van Defensie was, er blijk zijn nieuwe functie inhoud te willen geven. Zo nodigde Raul Castro de Verenigde Staten al twee keer uit de betrekkingen met Cuba te normaliseren, waartoe hij slechts respect verlangt voor de soevereiniteit van zijn land. De regering in Washington is niet nader ingegaan op deze eerste ouvertures.
Waarnemend president Raul Castro kregen de tien Congresleden niet te zien; volgens hen een teken van de politieke onzekerheid die in Havana heerst. „Het officiële partijbeleid is dat Fidel terugkeert, waardoor (…) een soort vacuüm ontstaat”, zei de Californische afgevaardigde Jane Harmon.
Volgens sommige Amerikaanse bronnen lijdt Castro aan een ongeneeslijke vorm van kanker en zal hij eind 2007 niet meer meemaken. Enkele Amerikaanse artsen speculeren dat hij diverticulose (uitstulpingen) in de dikke darm heeft, een kwaal die veelvuldig voorkomt bij bejaarde mensen.
Castro heeft zich niet meer in het openbaar vertoond sinds 26 juli, toen hij werd opgenomen met inwendige bloedingen. Vijf dagen later werd bekendgemaakt dat hij herstellende was van een darmoperatie en dat hij de macht tijdelijk had overgedragen aan Raul Castro. Vicepresident Carlos Lage ontkende eerder berichten dat Castro maagkanker heeft, maar tot dusver was niet publiekelijk tegengesproken dat hij een andere vorm van kanker of een andere ongeneeslijke ziekte zou kunnen hebben.