Europees onderzoek naar alternatief dierproeven
MAASTRICHT (ANP) – Twintig universiteiten, bedrijven en instituten uit elf landen gaan de komende vijf jaar onder leiding van de Universiteit van Maastricht op zoek naar nieuwe testen om kankerverwekkendheid van stoffen te bepalen. Het gaat om testen die nu vaak met proefdieren worden gedaan.
De Europese Unie heeft een subsidie van 10,4 miljoen euro uitgetrokken voor dit zogenoemde carcinogenomics onderzoek, zo maakte de Universiteit van Maastricht maandag bekend.Volgens de universiteit leeft zowel bij de wetenschap als het bedrijfsleven grote vraag naar in vitro testen (testen in glas, zoals kweekschaaltjes), als alternatief voor in vivo testen (testen in leven).
Daarbij spelen ook economische motieven een rol. De EU heeft zich voorgenomen de komende jaren 30.000 bestaande industriële stoffen op giftigheid en kankerverwekkendheid te beoordelen. Als dit allemaal met proefdieren zou moeten gebeuren, loopt dat flink in de papieren.
In Nederland is het testen van cosmetica op dieren al jaren verboden. De EU wil echter over een aantal jaren het gebruik van proefdieren ook bij de ontwikkeling van nieuwe producten helemaal verbieden. Maar er zijn nog niet voldoende alternatieven voorhanden.
„De tijd dringt", stelt onderzoeksleider professor Jos Kleinjans van de Universiteit van Maastricht. Hij wil een serie testen ontwikkelen die kankerverwekkende eigenschappen van stoffen voor met name lever, longen en nieren kunnen bepalen.
Behalve de Limburgse universiteit, doen ook universiteiten uit Brussel, Innsbruck, Leiden en Dublin mee. Onder de deelnemende bedrijven bevinden zich Unilever en het Zweedse bedrijf Cellartis.