Koning van Bhutan doet troonsafstand
GAUHATI (AP) - De koning van Bhutan, Jigme Singye Wangchuck, heeft zaterdag, een jaar eerder dan verwacht, troonsafstand gedaan en gezegd de macht te zullen overdragen aan zijn in Oxford opgeleide zoon, die van het land een parlementaire democratie moet maken.
Een jaar geleden zei de koning dat hij de kroon in 2008 zou overdragen aan zijn zoon, kroonprins Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (26), onder wiens leiding de invoering van de parlementaire democratie zou worden voltooid. Reeds in maart vorig jaar bracht de koning een ontwerpgrondwet in omloop die voorziet in de beëindiging van de absolute heerschappij van het koningshuis. Het afgelopen jaar reisde de kroonprins door het land om van de Bhutanen te horen wat zij vonden van de grote veranderingen die zijn vader in gang had gezet.Het is niet duidelijk waarom de koning een jaar eerder dan aangekondigd afstand heeft gedaan van de troon, maar volgens een Bhutaanse diplomaat in de Indiase hoofdstad New Delhi, Jigme Tenzing, vond hij gewoon dat de tijd er rijp voor was.
Tientallen jaren hielden Bhutaanse koningen staatsrechtelijke veranderingen tegen door het boeddhistische land welbewust in een isolement te houden. Pas in 1974 werden buitenlandse journalisten toegelaten en in 1999 kreeg het land televisie. Buitenlandse toeristen zijn sinds kort welkom, zij het niet meer dan 6000 per jaar. De toeristen mogen niet vrij door het land reizen. Bhutan heeft nog geen politieke partijen en slechts een paar kranten. Roken is er streng verboden.
Het land ligt in de Himalaya, ingeklemd tussen Tibet en India. Uit oogpunt van natuurbehoud mogen de met ongerepte bossen begroeide bergen niet beklommen worden. Hoeveel mensen er in Bhutan wonen is niet bekend. De schattingen lopen uiteen van 700.000 tot 2,2 miljoen.
Jigme Singye Wangchuck, die in 1972 op 17-jarige leeftijd koning werd, is geliefd bij het volk, al is het maar omdat hij de ontwikkeling van het land afmeet aan het ’bruto nationaal geluk’ in plaats van het bruto nationaal product.
De ontwerpgrondwet, waaraan vier jaar is gewerkt, voorziet in de invoering van een meerpartijenstelsel en de vorming van een uit twee kamers bestaand parlement. De koning blijft staatshoofd, maar het parlement kan hem met een tweederdemeerderheid afzetten. Het is niet bekend wanneer de kroonprins wordt gekroond.