Buitenland

Palestijnen slaags bij residentie Abbas

GAZA-STAD – Gewapende aanhangers van Hamas en Fatah hebben maandagmorgen strijd met elkaar geleverd bij de woning van de Palestijnse president Mahmud Abbas in Gaza, enkele uren nadat de leiders van de twee Palestijnse groepen een staakt het vuren overeen waren gekomen. Bij onderling geweld zondag kwamen drie Palestijnen om.

18 December 2006 07:04Gewijzigd op 14 November 2020 04:22
GAZA STAD – Palestijnen betuigden zaterdag in Gaza stad hun steun aan president Abbas. De Palestijnen zijn onderling slaags geraakt nadat de regerende Hamas de aankondiging van president Abbas om vervroegde verkiezingen uit te schrijven heeft geduid als e
GAZA STAD – Palestijnen betuigden zaterdag in Gaza stad hun steun aan president Abbas. De Palestijnen zijn onderling slaags geraakt nadat de regerende Hamas de aankondiging van president Abbas om vervroegde verkiezingen uit te schrijven heeft geduid als e

Egyptische bemiddelaars en kleine Palestijnse facties waren zondag de hele dag in de weer om de partijen ertoe te bewegen de wapens neer te leggen. Op een persconferentie die na middernacht werd belegd, lieten Hamas en Fatah verstek gaan en werd het aan Rabbah Muhanna van het kleine Volksfront voor de Bevrijding van Palestina overgelaten om het staakt het vuren aan te kondigen. Muhanna bezwoer dat het beide partijen ernst was.
Fatahmedewerker Tawfik Abu Khoussa had eerder gezegd dat zijn groep de gevechten wilde beëindigen. „Het is nu aan de andere partij om eveneens met schieten te stoppen.”Fatah riep in een verklaring zijn strijders op alleen nog te schieten bij direct levensgevaar. Tegelijkertijd beschuldigde Fatah Hamas ervan president Mahmud Abbas, die tot Fatah behoort, omver te willen werpen.

Zondagavond laat zei een Hamasfunctionaris die anoniem wilde blijven, dat er in principe een bestand overeen was gekomen, maar dat er nog details moesten worden geregeld. Enkele uren laten braken de nieuwe gevechten uit.

Hamas en Fatahstrijders vochten zondagavond op straat in Jebaliya in het noorden van de Gazastrook, terwijl er ook een vuurgevecht gaande was bij het parlementsgebouw in Gaza stad. Voorts leverden Hamasaanhangers slag met leden van de lijfwacht van president Mahmud Abbas bij diens ambtswoning in Gaza, terwijl zeker drie mortiergranaten insloegen bij het kantoor van Abbas, die zelf niet in Gaza was.

Bij de gevechten vielen zondag zeker drie doden en dertien gewonden. Een 19 jarige vrouw werd in Gaza stad door een verdwaalde kogel gedood en bij een aanval van vermoedelijke Hamasaanhangers op een trainingskamp van de presidentiële garde van Abbas kwam een lid van dit elitekorps om het leven. Ook werd het met kogels doorzeefde lichaam gevonden van een veiligheidsofficier van Fatah, kolonel Adnan Rahmi, die enkele uren eerder in het noorden van de Gazastrook was verdwenen. Niemand eiste de verantwoordelijkheid voor de moord op Rahmi op, maar diens familie gaf de schuld aan Hamas.
Verder namen onbekenden gisteren de autostoet van minister van Buitenlandse Zaken Mahmud Zahar onder vuur. Zahar bleef ongedeerd. Hij zei dat Fatahleiders volledig verantwoordelijk zijn voor wat zich heeft afgespeeld „en wat zich zal afspelen.”

Hamasschutters namen zondagavond een bijeenkomst tienduizenden Fatahaanhangers in het noorden van Gaza onder vuur. Eén persoon raakte gewond.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, belde zondagmiddag met Abbas om naar de situatie te informeren. Volgens zijn woordvoerder Nabil Abu Rdeneh zette Abbas tegen Rice zijn plannen uiteen om de crisis te bezweren, zoals nieuwe verkiezingen.

Premier Ismail Haniyah liet weten dat Hamas niet aan nieuwe verkiezingen zal meewerken. Hij noemde het voorstel onwettig en zei dat het de spanningen tussen de Palestijnen onderling zal vergroten.

Abbas leek zich weinig van de kritiek van Haniyah aan te trekken. Met leden van de centrale kiesraad besprak hij mogelijke data voor presidents en parlementsverkiezingen. De voorzitter van de raad zei dat het minstens drie maanden zal vergen om de verkiezingen te organiseren.

Met het uitschrijven van verkiezingen neemt Abbas een grote gok. De spanningen kunnen zo hoog oplopen dat er een regelrechte burgeroorlog uitbreekt. Ook zou Hamas behalve de meerderheid in het parlement en de regering ook het presidentschap kunnen veroveren. Mogelijk zag Abbas, na maanden van vergeefse pogingen om tot de vorming van een regering van nationale eenheid te komen, geen andere uitweg meer uit de politieke impasse en de armoede en het geweld die daar uit zijn voortgekomen.

Als Abbas en Haniyah het in de presidentsverkiezingen tegen elkaar zouden opnemen, zouden zij vrijwel gelijk met elkaar op gaan, zo bleek uit een zondag gepubliceerde peiling. Abbas zou 46 procent van de stemmen krijgen en Haniyah 45 procent. In de parlementsverkiezingen zou Fatah Hamas met 42 tegen 36 procent verslaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer