Buitenland

Dodelijke injecties VS onder druk

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) – In de Amerikaanse staten Florida en Californië mogen voorlopig geen gedetineerden meer worden geëxecuteerd door een dodelijke injectie. In beide staten waren er eerder problemen tijdens executies met deze methode.

16 December 2006 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 04:22

In Florida kondigde gouverneur Bush een moratorium op executies aan totdat duidelijk is dat de gebruikte procedure niet wreed is. Woensdag was tijdens een executie in Florida een half uur nodig geweest om een terdoodveroordeelde met injecties te laten overlijden.In Californië besliste een federale rechter dat de nu voor dodelijke injecties gebruikte procedure ongrondwettig is. Volgens de rechter is het in strijd met de ban op wrede en ongebruikelijke straffen. Burgerrechtenorganisaties bekritiseren de methode al lang als onmenselijk.

Bush heeft een commissie aangewezen die de methode gaat onderzoeken. Naar verwachting wordt het onderzoek in maart afgesloten. De gouverneur vertrekt op 1 januari en zijn opvolger Christ heeft al laten weten het besluit van zijn voorganger te steunen.

De stap in Florida volgt na de moeizame executie van de 55-jarige Angel Nieves Diaz. Het duurde 34 minuten in plaats van de gebruikelijke vijftien om hem te executeren. De naald ging dwars door zijn aderen heen waardoor het dodelijke middel in zijn vlees werd gespoten.

Volgens getuigen leek Diaz nog lang trekken met zijn gezicht en naar adem te snakken in wat een snelle en pijnloze procedure moet zijn. Ook zou hij hebben geprobeerd iets te zeggen. Normaliter moet een terdoodveroordeelde binnen drie tot vijf minuten het bewustzijn verliezen.

Het gerechtelijke besluit in Californië is een reactie op de moeizame executie in 2005 van Stanley ’Tookie’ Williams, een voormalige bendeleider. Het duurde bij hem ongeveer 25 minuten om de naald goed in een ader te krijgen en nog eens tien minuten om hem het leven te ontnemen.

De dodelijke injectie is de favoriete methode in de meeste van de 37 Amerikaanse staten waar gedetineerden worden geëxecuteerd. Maar in meerdere staten waaronder New Jersey en Ohio zijn executies opgeschort. Tot nu toe zijn dit jaar 53 mensen in de VS geëxecuteerd.

Rechters leggen in de VS steeds minder vaak de doodstraf op. Dat is volgens deskundigen vooral het gevolg van de publiciteit en discussie rond de gevallen waarbij de doodstraf werd opgelegd aan mensen die later - bijvoorbeeld na een DNA-test - onschuldig bleken te zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer