Buitenland

Rusland herdenkt ramp met Koersk

In aanwezigheid van familieleden van omgekomen zeelieden is maandag in Moskou een bronzen monument onthuld voor de bemanning van de kernonderzeeër Koersk, die twee jaar geleden in de Barentszzee de dood vond.

AP
13 August 2002 08:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:44
MOSKOU - Erewachten houden vaandels omhoog bij het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp met de Koersk. Het monument werd maandag -precies twee jaar na het ongeluk met de Russische kernonderzeeër- onthuld. Bij de ramp in de Barentsze
MOSKOU - Erewachten houden vaandels omhoog bij het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp met de Koersk. Het monument werd maandag -precies twee jaar na het ongeluk met de Russische kernonderzeeër- onthuld. Bij de ramp in de Barentsze

Ook elders in Rusland herdachten familieleden en sympathisanten in kerken en op begraafplaatsen de 118 omgekomen zeelieden, zoals in Vidjajevo, de haven vanwaar uit de Koersk voor zijn laatste reis vertrok. Op alle schepen van de Russische Noordelijke Vloot hing de vlag halfstok.

Op de binnenplaats van het Museum voor de Strijdkrachten in Moskou, waar het monument werd onthuld, was een van de aanwezigen Galina Loginova, wier zoon Sergej in de Koersk omkwam. „We zijn tevreden met wat ze hier gedaan hebben, zodat het allemaal niet wordt vergeten”, zei Loginova, terwijl zij haar best deed haar tranen tegen te houden. „Maar wij zijn niet tevreden met de officiële lezing van de gebeurtenissen.”

De Koersk, een van de grootste en modernste onderzeeërs van de Russische vloot, ging op 12 augustus 2000 tijdens oefeningen in de Barentszzee ten onder door twee krachtige explosies. De Russische regering maakte vorige maand bekend dat de ramp het gevolg was van lekkende torpedobrandstof en niet van een aanvaring met een buitenlandse onderzeeboot of met een uit de Tweede Wereldoorlog stammende zeemijn. De procureur-generaal verklaarde nadrukkelijk dat de ramp niet het gevolg is geweest van menselijk falen. Met de bekendmaking van de onderzoeksresultaten is de zaak Koersk voor de regering voorgoed gesloten.

Nabestaanden hebben kritiek geoefend op de trage reddingsoperatie en de ondoorzichtige gang van zaken tijdens het onderzoek. Zij menen dat de 23 zeelieden die pas tot acht uur na de explosies door verstikking de dood vonden, mogelijk gered hadden kunnen worden als er sneller en efficiënter was gehandeld. Verder verwijten zij de autoriteiten een gebrekkige informatieverstrekking.

De marine haalde alle torpedo’s terug van het type dat in de Koersk explodeerde. Een consortium onder leiding van het Nederlandse bedrijf Mammoet wist in de herfst van vorig jaar het grootste gedeelte van de Koersk boven water te brengen en de lichamen van 115 zeelieden te bergen. De twee kernreactoren en het stalen omhulsel van de Koersk worden ontmanteld. Het restant van de onderzeeër dat nog altijd op de bodem van de Barentszzee ligt, wordt later deze maand opgeblazen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer