Buitenland

Regeringscrisis dreigt in Canada

OTTAWA - De oppositiepartijen in het parlement van Canada denken na het kerstreces de conservatieve minderheidsregering van premier Stephen Harper ten val te kunnen brengen. Zowel de Liberale Partij als het Bloc Québécois, dat de afscheiding van de Franstalige provincie Québec nastreeft, heeft moeite met de eerder deze maand door de regering onthulde begrotingsplannen.

Van onze correspondent
15 December 2006 20:44Gewijzigd op 14 November 2020 04:22

Ook de aard van de missie in Afghanistan wekt wrevel op. De oppositiepartijen vinden dat de Canadese militairen zich hier minder zouden moeten toeleggen op vechten, zodat er meer aandacht kan uitgaan naar de wederopbouw van dat land.Volgens partijvoorzitter Gilles Duceppe van het Bloc Québécois is er „van alles” mis met de regering-Harper. „Er bestaan tal van gegronde redenen om door middel van een motie van wantrouwen deze premier vroegtijdig heen te sturen”, aldus Duceppe.

De leider van de Liberalen, Stéphane Dion, sluit zich aan bij de kritiek van het Bloc, maar zei niet „overhaast” een verkiezing te willen afdwingen. Dion is nog maar twee weken in functie als voorman van de Liberale Partij en verklaarde enige tijd nodig te hebben om zijn partij klaar te stomen voor een electorale krachtmeting.

Eerder deze maand probeerde premier Stephen Harper nog het Bloc Québécois te paaien door de inwoners van de Franstalige provincie te erkennen als „een aparte natie binnen Canada.” Hoewel deze betiteling in de praktijk weinig om het lijf heeft, viel zij in goede aarde. Harpers Conservatieve Partij deed het bij de laatste parlementsverkiezing, eind januari, verrassend goed in Québec waar zijn partij de tien zetels won die de vorming van een minderheidsregering mogelijk maakten.

Maar inmiddels zijn de kiezers van Québec weer grotendeels terug in het kamp van het separatistische Bloc en geven opiniepeilingen aan dat ook de Liberale Partij weer op zetelwinst kan rekenen. Dit legt voor een belangrijk deel uit waarom beide oppositiepartijen plots zo belust zijn op het ten val brengen van de regering.

Premier Harper verzekerde gisteren dat hij geenszins van plan is te sleutelen aan de missie in Afghanistan zoals de oppositie dat van hem verlangt, zelfs wanneer dit de overlevingskansen van zijn regering verder reduceert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer