Kabinet houdt spoedberaad
Het kabinet komt aan het begin van de middag bijeen voor spoedberaad over de politieke situatie. In de vroege ochtend aanvaardde de Tweede Kamer een motie van afkeuring tegen VVD–minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) omdat zij weigerde een motie uit te voeren over het stopzetten van het uitzetten van asielzoekers.
De motie werd gesteund door de oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en Partij voor de Dieren. Minister Wijn van Economische Zaken (CDA) en zijn collega Zalm van Financiën (VVD) spraken woensdagochtend van een zeer bijzondere situatie. Zij gaven verder geen commentaar.Dinsdagavond dreigde VVD–leider Rutte alle VVD–ministers uit het kabinet terug te trekken als Verdonk moet vertrekken. Ingewijden sluiten niet uit dat dan het hele al demissionaire kabinet opstapt. Zo’n situatie heeft zich in Nederland nog niet eerder voorgedaan.
Volgens sommige bronnen wordt binnen de coalitie ook overwogen om de motie van afkeuring tegen Verdonk als ’onuitvoerbaar’ ter zijde te schuiven, waarna het kabinet gewoon zou blijven zitten.
Rutte wees woensdagochtend PvdA–leider Bos op zijn internetdagboek aan als hoofdschuldige voor de ontstane crisis. Bos diende twee weken terug een motie in voor een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Volgens CDA en VVD had Bos dat onderwerp moeten bewaren voor de kabinetsformatie en er niet het demissionaire kabinet mee voor het blok moeten zetten.
Fractieleider Rouvoet vindt dat de gang van zaken rond het pardon de kabinetsformatie verder heeft gecompliceerd. Hij zei dat woensdagochtend voor een overleg met informateur Hoekstra. De ChristenUnie wordt gezien als de belangrijkste gegadigde om samen met CDA en PvdA een nieuw kabinet te vormen.
Rouvoet zei verbaasd te zijn dat Verdonk de pardonkwestie zo op scherp heeft gezet. „Ik had gedacht dat ze er verstandiger mee zou omgaan”.
Hoekstra ontving woensdag ook fractieleider Wilders van de PVV. Die liet weten niet langer in te zetten op een centrumrechts kabinet met CDA, VVD, SGP en ChristenUnie. Wilders wil niet meer samenwerken met de ChristenUnie na de opstelling van die partij in het debat met Verdonk.