Buitenland

Dialoog Noord- en Zuid-Korea

Noord- en Zuid-Korea hervatten maandag hun dialoog op ministersniveau die sinds vorig jaar november stillag. Ministers van beide landen zullen drie dagen praten over onder meer gezinshereniging en het openen van een spoorlijn tussen de landen.

AFP/RTR
12 August 2002 10:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

Hieronder volgt een greep uit de belangrijkste ontwikkelingen in de relatie tussen het communistische Noord-Korea en het pro-westerse Zuid-Korea sinds de oorlog tussen de twee landen.

25 juni 1950:
Begin van de Koreaanse Oorlog met de Noord-Koreaanse inval in Zuid-Korea. De Verenigde Staten leiden de verdediging van Zuid-Korea onder de vlag van de Verenigde Naties.

27 juli 1953:
Einde van de Koreaanse Oorlog. De wapenstilstand wordt getekend door Noord-Korea, China en de VS namens Zuid-Korea. Er wordt geen vredesverdrag getekend. Formeel blijven Noord- en Zuid-Korea daarom in staat van oorlog.

15 augustus 1974:
Een Noord-Koreaanse geheim agent pleegt in Seoul een moordaanslag op de Zuid-Koreaanse president, Park Chung Hee, maar doodt per ongeluk diens vrouw.

Oktober 1983:
Noord-Koreaanse commando’s vallen Zuid-Koreaanse ministers aan in Rangoon in Birma. Achttien functionarissen worden gedood, onder wie vier ministers.

November 1987:
Noord-Koreaanse bomaanslag op een vliegtuig van Korean Air Lines, waarbij alle 115 inzittenden om het leven komen.

September 1991:
Noord- en Zuid-Korea treden toe tot de Verenigde Naties.

December 1991:
De Noord-Koreaanse premier, Yon Hyong Muk, bezoekt Seoul en de beide Korea’s tekenen een akkoord om elkaar niet aan te vallen en voor verzoening, uitwisselingen en samenwerking.

18 september 1996:
Een Noord-Koreaanse onderzeeër loopt vast voor de kust van Zuid-Korea. Van een aantal van de 26 bemanningsleden wordt beweerd dat ze zelfmoord hebben gepleegd om aan arrestatie te ontkomen. Eén Noord-Koreaan wordt gearresteerd en één weet er te vluchten. De anderen worden gedood.

Juni 2000:
President Kim Dae Jung van Zuid-Korea en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il houden een historische top in Pyongyang en maken afspraken om de spanning tussen beide landen te verminderen en om reünies te houden voor families die sinds de Koreaanse Oorlog uit elkaar zijn gehaald.

Augustus 2000:
Tweehonderd oudere Koreanen zien elkaar terug op reünies in Seoul en Pyongyang. Er zullen nog herenigingen volgen in november en februari.

September 2000:
Historische ontmoeting tussen de ministers van Defensie van Noord-Korea en Zuid-Korea. Militaire gesprekken op ambtelijk niveau volgen in november.

Oktober 2000:
De Noord-Koreaanse legerleider Jo Myong Rok bezoekt de VS. Hij is de hoogste functionaris van Noord-Korea die het land ooit heeft bezocht. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, bezoekt Noord-Korea voor overleg met Kim Jong Il.

Maart 2001:
Noord-Korea schort overleg op ministerieel niveau met Zuid-Korea voor onbepaalde tijd op omdat de nieuwe Amerikaanse president, George Bush, het beleid ten opzichte van Noord-Korea wil herzien en zich openlijk afvraagt of Kim Jong Il wel te vertrouwen is.

Oktober 2001:
Noord-Korea gelast op het laatste moment een familiereünie af die de vierde in de serie had moeten worden, omdat de hoge staat van paraatheid die Zuid-Korea heeft uitgeroepen na de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september tegen de noorderbuur gericht zouden zijn.

Januari 2002:
In zijn ”State of the Union” zegt Bush dat Noord-Korea, Iran en Irak de ”as van het kwaad” vormen en de wereld bedreigen met massavernietigingswapens. Noord-Korea meent dat deze uitlatingen neerkomen op een oorlogsverklaring.

Februari 2002:
Bush bezoekt Zuid-Korea voor een derde top met president Kim Dae Jung. Hij dringt aan op gesprekken met Noord-Korea en levert tegelijkertijd kritiek op dat land omdat het ten koste van de hongerende bevolking een groot leger onderhoudt.

Maart 2002:
Via de Spaanse ambassade in Peking lopen 25 Noord-Koreanen tegelijk over naar Zuid-Korea. Daarmee wordt internationaal de aandacht gevestigd op de duizenden mensen die in China zijn ondergedoken nadat ze de honger en onderdrukking in Noord-Korea zijn ontvlucht.

6 april 2002:
De Zuid-Koreaanse speciale gezant Lim Dong Won keert terug van onderhandelingen in Noord-Korea nadat beide landen een akkoord op zes punten hebben bereikt, waaronder hervatting van de familiereünies. Volgens Lim is Kim Jong Il van plan de dialoog met de VS te hervatten.

April-mei 2002:
Na zes dagen van familiereünies in Noord-Korea zegt dat land onverwacht een gepland economisch overleg in Seoul af.

29 juni 2002:
Oorlogsschepen van beide landen beschieten elkaar bij een betwiste grens in de Gele Zee, waarbij vijf Zuid-Koreanen en een onbekend aantal Noord-Koreaanse zeelieden worden gedood.

25 juli 2002:
Nadat de beide landen elkaar wekenlang de schuld hebben gegeven van het treffen op de Gele Zee, biedt Noord-Korea zijn excuses aan en stelt overleg op ambtelijk niveau voor. Zuid-Korea accepteert het voorstel.

2 augustus 2002:
Op ambtelijk niveau wordt een plan opgesteld voor ministersoverleg in Seoul van 12 tot 14 augustus over hervatting van de samenwerking voor familie-uitwisselingen en herstel van de wegen en treinverbindingen tussen Noord- en Zuid-Korea.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer