Blijdschap en verdriet om dood Pinochet
SANTIAGO – Honderden aanhangers van de overleden oud–dictator Augusto Pinochet treurden zondag na zijn overlijden bij het militair ziekenhuis in de Chileense hoofdstad Santiago. Sommige huilden, andere scandeerden de naam van de ex-dictator.
De al jaren ziekelijke Pinochet kreeg een week geleden een hartaanval en leek te herstellen, maar zijn toestand verslechterde zondag opeens.
Automobilisten met een hekel aan Pinochet scholden de aanhangers bij het ziekenhuis uit. Op verschillende plekken in Santiago braken spontaan feestelijkheden uit. Mensenrechtenadvocaat Hugo Gutierrez, die betrokken was bij verschillende rechtszaken tegen Pinochet, noemde het jammer dat ‘de crimineel’ niet is gestraft voor de misdaden die hij beging tijdens zijn regime, dat in 1973 begon met een staatsgreep en tot 1990 duurde.Lorenzo Pizarro, voorzitter van een vereniging van slachtoffers van Pinochet, noemde hem ‘genocidaal’ en zei dat het ironisch is dat hij is overleden op Internationale Mensenrechtendag.
In verband met het overlijden van de Chileense ex–dictator Augusto Pinochet gaan de gedachten van de Amerikaanse president George Bush uit naar de slachtoffers en hun families van de dictator. Dat maakte het Witte Huis zondag bekend.
Een woordvoerder van Margaret Thatcher zei dat de voormalige Britse premier ‘diep bedroefd’ was. Pinochet steunde haar regering tijdens de Falklandoorlog tussen Groot–Brittannië en Argentinië in 1982. Thatcher heeft in de periode dat Pinochet in Groot–Brittannië vastzat, meerdere malen opgeroepen tot zijn vrijlating.
De huidige Britse regering reageerde aanzienlijk koeler. Minister van buitenlandse zaken Margaret Beckett liet weten de dood van Pinochet te hebben opgemerkt en zei blij te zijn met de democratische vooruitgang die Chili de laatste vijftien jaar heeft geboekt. Pinochet werd in 1998 in Londen gearresteerd en zestien maanden vastgehouden, terwijl rechtbanken zich bogen over de vraag of hij naar Spanje kon worden uitgezet om terecht te staan. Uiteindelijk mocht hij terug naar Chili, waar hij werd aangeklaagd maar niet terecht stond, vanwege zijn zwakke gezondheid.
„Zijn dood berooft ons van een proces en vergelding voor zijn slachtoffers”, zei mensenrechtenadvocaat Geoffrey Robertson zei tegen de BBC.
Volgens Amnesty International moet de dood van Pinochet regeringen wereldwijd herinneren aan het belang van een snelle rechtsgang voor mensenrechtenschendingen.