Buitenland

Ierland wil geen tweederangs EU-burgers

De Ieren moeten dit najaar voor de tweede keer naar de stembus om over uitbreiding van de EU te stemmen. Met bijna de helft van alle parlementzetels voor de partij van premier Bertie Ahern, zou elk voorstel eigenlijk gelijk wet moeten zijn. Maar zolang de Ieren nog over de uitbreiding moeten stemmen, blijft het voor de regering op eieren lopen.

Van onze correspondent
12 August 2002 08:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

De Ierse regering weet dat het moeilijk zal worden om de uitbreidingsbuit binnen te halen. Daarom doet ze alles wat in haar vermogen ligt om een „ja” en de daarmee samenhangende uitbreiding vanzelfsprekend te maken.

Deze week besloot de regering dat na de uitbreiding in 2004, met de Oost-Europese landen, alle 75 miljoen nieuwe EU-burgers het recht moeten krijgen om te werken en te wonen waar ze willen, en dus ook in Ierland. Hoewel een meerderheid van de EU-landen beperkingen aan het aantal emigranten wil, houdt de regering vast aan het beginselprincipe van de EU. Zij wil niet meewerken aan een politiek van eerste- en tweederangsburgers.

Alleen Nederland, Ierland Zweden en Denemarken hebben te kennen gegeven voor de burgers van de tien potentiële lidstaten een ’opendeurbeleid’ te willen voeren. De nieuwe Ierse minister voor Europese Zaken, Dick Roche, noemt deze opendeurpolitiek „het enig juiste wat Ierland kan doen.”

„Ierland is er niet op uit om uit de pas te lopen met de anderen. Vier lidstaten hebben te kennen gegeven dat zij niet willen meewerken aan een politiek die leidt tot vreemdelingenhaat. Zij willen niet meewerken aan een politiek die dramatisch afwijkt van de basisvrijheden in het oorspronkelijke Europese verdrag”, aldus minister Roche.

Het Ierse anti-Nice-kamp vreest dat als Ierland, als enige Engelssprekende land, de deuren wagenwijd openzet, het een magneet zal worden voor economische migranten. Anthony Coughlan van het nationale anti-Nice-platform zei zaterdag: „Als van alle mensen die straks hier mogen werken slechts 1 procent van hun recht gebruikmaakt, houdt dat in dat er straks 750.000 buitenlandse immigranten naar Ierland komen.”

Volgen Coughlan heeft dit een schadelijk effect op de Ierse loonontwikkelingen. „Niemand in Ierland is tegen immigratie. Niemand hier is tegen dezelfde regels en wetten voor alle vijftien EU-staten, zoals die van het begin af aan gelden. Maar wat kwalijk en in mijn ogen onverantwoordelijk is, is dat Ierland alleen staat terwijl anderen -inclusief onze grote buurman Engeland en het noorden van Ierland- het recht behouden om de toestroom in te dammen.”

Immigranten die Ierland willen gebruiken als een springplank naar het Verenigd Koninkrijk, krijgen te maken met het strenge vluchtelingenbeleid van de Britse immigratiedienst. Een woordvoerder van de Ierse regering zei zaterdag dat als de Britten deze migranten weigeren, de Ierse regering de Engelsen met gelijke munt zal terugbetalen, wat het land van herkomst ook moge zijn.

De Ierse nationalistische partij Sinn Fein beschuldigt minister Roche van vuile praktijken door te proberen het No Nice-kamp van vreemdelingenhaat te beschuldigen. „De opmerking van Dick Roche dat Sinn Fein dubbelhartig zou zijn in zijn houding met betrekking tot emigratie en dat de partij dit onderwerp het liefst zou willen vermijden, is volledig zonder grond. Hij doet verwoede pogingen om te proberen een echt debat over de wezenlijke kwesties rond het Nice-verdrag te vermijden”, aldus de Europa-woordvoerder van Sinn Fein, Aengus O’Snodaigh.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer