Buitenland

Verwarring in EU over aanbod Turkije

BRUSSEL - Er heerst verwarring over de concessie waartoe Turkije bereid zou zijn in de kwestie Cyprus. Het ziet er niet naar uit dat de EU de mogelijke tegemoetkoming toereikend vindt om de problemen rond de toetredingsonderhandelingen op te lossen.

Buitenlandredactie
8 December 2006 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 04:20

Finland bracht donderdag als huidig voorzitter van de Unie het nieuws naar buiten dat de kandidaat-lidstaat een beweging in de gewenste richting wil maken. Vervolgens circuleerden er echter allerlei tegenstrijdige berichten over wat het aanbod precies inhoudt.De regering in Ankara zelf deed er het zwijgen toe. Daardoor rijst ook de vraag of het een serieuze poging is om de impasse te doorbreken of dat alleen wordt beoogd de verdeeldheid binnen de EU aan te wakkeren en bij een eventuele harde botsing de schuld daarvan aan die kant te kunnen leggen. Maandag praten de ministers van Buitenlandse Zaken over maatregelen tegen Turkije, omdat dat land geen schepen en vliegtuigen vanuit Cyprus binnen zijn grenzen accepteert.

De aankondiging van donderdag lijkt er in ieder geval op neer te komen dat Turkije een opening biedt voor het toelaten van dat verkeer. Maar onduidelijk is om hoeveel zee- en luchthavens het gaat, of het een tijdelijke of een permanente koerswending betreft en of er voorwaarden aan zijn verbonden, in die zin dat de EU het isolement van de internationaal niet erkende Turks-Cypriotische republiek dient op te heffen.

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie sprak van „een belangrijke stap voorwaarts”, maar hij vroeg tegelijk om meer helderheid. Van de zijde van Cyprus en Griekenland klonken meteen afwijzende reacties. Die lidstaten herinneren eraan dat de EU eist dat Turkije voor het einde van dit jaar alle havens en vliegvelden opent.

De Finse minister van Buitenlandse Zaken, Tuomioja, die begin volgende week het overleg met zijn collega’s leidt, betwijfelt of een doorbraak in het verschiet ligt. De Commissie heeft voorgesteld de toetredingsbesprekingen gedeeltelijk op te schorten zolang Turkije niet aan zijn verplichtingen voldoet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer