Rusland voorlopig geen lid van NAVO
De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag benadrukt dat Rusland voorlopig geen lid wil worden van de NAVO, maar wel de onderlinge banden wil versterken. NAVO-secretaris-generaal George Robertson is in Moskou voor overleg over nauwere samenwerking tussen Rusland en de NAVO.
Vooral bij de internationale bestrijding van het terrorisme en inspanningen om de verspreiding van massavernietigingswapens tegen te gaan, hebben de NAVO en Rusland gedeelde belangen, aldus de Russische minister van Defensie, Sergej Ivanov, na de eerste gesprekken met Robertson. Ook Robertson benadrukte dat samenwerking tussen Rusland en de NAVO in de strijd tegen het internationale terrorisme noodzakelijk is.
„Rusland en het Westen werken op het moment nauwer samen dan ooit sinds de strijd tegen het fascisme zestig jaar geleden en daar moeten we op voortbouwen”, zei Robertson.
Poetin en Robertson zullen het voorstel van de Britse premier Tony Blair bespreken om Rusland nauwer te betrekken bij de besluitvorming van de NAVO. Nu zijn de contacten beperkt tot overleg in de ”gemeenschappelijke raad” en Rusland heeft erover geklaagd dat het bij belangrijke beslissingen pas achteraf wordt geïnformeerd.
Hoewel de relatie tussen de NAVO en Rusland de laatste jaren goed is, is Rusland een fel tegenstander van de uitbreiding van de NAVO met voormalige Warschaupact-landen of de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Robertson zei in Moskou dat volgend jaar een aantal landen zal worden uitgenodigd om lid te worden van de NAVO, maar hij gaf geen nadere details.
Robertson liet verder weten dat de NAVO-lidstaten begrip hebben voor de problemen die Rusland in Tsjetsjenië het hoofd moet bieden, maar dat ze zich desondanks zorgen blijven maken over de manier waarop Rusland de Tsjetsjeense opstand aanpakt.
11 september
Sinds Rusland zich na 11 september aansloot bij de internationale coalitie tegen het terrorisme, is de kritiek op de Russische inval in Tsjetsjenië verstomd. De beschuldiging van Poetin dat ook de rebellen in Tsjetsjenië banden hebben met Osama bin Laden wordt door de Verenigde Staten geaccepteerd. Poetin heeft inmiddels ook geprobeerd te onderhandelen met de rebellen, maar tot dusver heeft dat niets opgeleverd.
Voor het overleg met de Russische regering legde Robertson een krans bij het oorlogsmonument in Volgograd, het voormalige Stalingrad, waar de Sovjet-Unie en nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog een maanden durende slag uitvochten die honderdduizenden het leven heeft gekost. De slag wordt beschouwd als een keerpunt in de oorlog.