Buitenland

President vertrouwt op proces Decembermoorden

PARAMARIBO (ANP) – De Surinaamse president Ronald Venetiaan heeft er alle vertrouwen in dat het strafproces in verband met de Decembermoorden van 1982 binnenkort begint, maar hij zegt geen zekerheid te hebben over de uitkomst. „We moeten ons op elke uitspraak goed voorbereiden", roept Venetiaan donderdag de samenleving op.

7 December 2006 16:45Gewijzigd op 14 November 2020 04:20

Het is vrijdag precies 24 jaar geleden dat vijftien prominente tegenstanders van het regime onder leiding van de toenmalige legerleider Desi Bouterse in het Fort Zeelandia in Paramaribo om het leven werden gebracht. Bouterse – nu voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) en parlementariër – is de hoofdverdachte van de moorden.Eerder noemde president Venetiaan het proces een „testcase, voor de verdachten, de nabestaanden en geheel het volk". Hij vroeg zich af of iedereen in Suriname bereid zou zijn de rechterlijke uitspraak als bindend en onaanvechtbaar te beschouwen.

Verwacht wordt dat het proces in maart of april begint. „Het zal gaan zoals bij elk proces, zij het met meer zorgen, werk en voorzieningen ter beveiliging", aldus Venetiaan.

Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat de rechterlijke macht nauwgezet werkt aan het verwijderen van de laatste drempels. Het staatshoofd doelt hiermee op het oordeel van het Hof van Justitie over bezwaarschriften van een deel van de verdachten, dat in hoger beroep ging tegen een vonnis van de krijgsraad. Als dat vonnis bevestigd wordt, kunnen de dagvaardingen aan de meer dan twintig verdachten worden betekend.

„Het zal moeten gebeuren, er is geen weg terug", stelt de voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), Betty Goede. De OGV organiseert vrijdag een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de Decembermoorden.

Bouterse, die zaterdag herkozen zal worden tot voorzitter van de NDP, spreekt dan voor het eerst sinds ruim een half jaar zijn aanhangers in het openbaar toe. In oktober vorig jaar pleitte Bouterse ervoor in het nationale belang de zaak buiten de rechtbank om op te lossen, dreigend met „strijd tegen het proces".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer