Nieuw eiland voor 131 miljoen euro
AALST - Het Belgische baggerconcern Jan de Nul mag voor de Arabische stad Abu Dhabi een heus eiland bouwen. Concurrent Boskalis vist achter het net.

Eigenlijk is het stukje land er al: het Sadiyaateiland. Het steekt ongeveer 2 meter boven de zeespiegel uit. Dat moet naar 11 meter en tegelijkertijd moet het de vorm van een heuvel krijgenDe bouw ervan kost 175 miljoen dollar (131 miljoen euro). Op het driehoekige eiland komen woningen, hotels en grote winkelcentra. Goed voor 190.000 inwoners. Ter vergelijking, Abu Dhabi telt vandaag 1,1 miljoen inwoners.
Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, lijkt hiermee het voorbeeld te volgen van Qatar en Dubai. Die lieten al vele luxe-eilanden aanleggen in de Perzische Golf. Ze hebben de vreemdste vormen, zoals van een palmboom.
De Jan De Nul Group is een groep van bedrijven in de baggersector, de civiele en de industriële bouw. Internationaal is hij een van de meest dynamische op de baggermarkt. Wereldwijd werken er 2850 mensen bij De Nul.
„De opdracht van Abu Dhabi is fantastisch voor ons”, zegt een woordvoerder van de baggergroep met het hoofdkantoor in het Belgische Aalst. „De order betekent twee jaar werk.”
Vanaf februari volgend jaar begint de aanleg. Zo’n 35 miljoen kubieke meter stenen en zand moet worden aangevoerd. Daarvoor worden een snijkopzuiger voor het uitbaggeren van rotsachtige gronden en twee sleephoppers voor het opspuiten van zand ingezet.
De voorbije jaren waren vooral Qatar en Dubai de twee groeipolen voor de baggeraars in de Perzische Golf. Beide staten combineerden de aanleg van luxe-eilanden met de bouw van nieuwe havens en luchthavens.
De twee Belgische baggergroepen Deme en Jan De Nul sleepten heel wat opdrachten in de wacht. Deme vooral in Qatar, terwijl Jan De Nul succesvol was in Dubai. De Nul kreeg vorig jaar nog een opdracht van Dubai om een eiland te bouwen in de vorm van een schorpioenstaart. Dat kost circa 1 miljard euro.
Indirect is de Nederlandse economie er ook goed mee. Deme laat zijn baggerschepen bouwen bij IHC Holland Merwede. Vorige maand gleed in Kinderdijk de nieuwe sleephopperzuiger Reynaert van de helling. Diezelfde middag werd de kiel gelegd voor een nieuw schip.
Baggerschepen worden steeds groter. Ook het werk dat baggeraars uitvoeren wordt steeds omvangrijker, al was het maar om het gebruik van springstof te kunnen vermijden. Jan De Nul is een van de groten in de baggerwereld. De groep heeft acht cutterzuigers, waaronder de JFJ De Nul, een van de zwaarste ter wereld.
Naar verluidt viste de Nederlandse baggercombinatie Boskalis net achter het net voor het nieuwe eiland in Abu Dhabi. „Het scheelde niet veel”, weet de woordvoerder van Jan de Nul.
Branchegenoot Van Oord blijft in Dubai de grootste. Voor een eiland in de vorm van een palm moet maar liefst 1 miljard kuub zand worden opgespoten. Bij de eerdere palmeilanden ging het om een tiende daarvan. Van Oord zal met de Palm-3 de komende acht jaar zoet zijn.
Van Oord Dredging and Marine Contractors BV is een Nederlandse, internationaal georiënteerde onderneming op het gebied van bagger-, offshore- en waterbouwkundige werken. Bij Van Oord werken ruim 2900 mensen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam, wereldwijd kent het concern verschillende nevenvestigingen.