Turkse hoogleraar geschorst om kritiek
ANKARA - Een hoogleraar in de politicologie aan de Gazi-universiteit in Ankara is geschorst omdat hij zich kritisch heeft uitgelaten over de gerespecteerde grondlegger van de Turkse staat, Mustafa Kemal Ataturk.
Atilla Yayla werd vorige week geschorst nadat hij op een congres kritiek op Ataturk had geuit. Yayla refereerde aan de voormalig militair en staatsman als „die man” en bekritiseerde de standbeelden en afbeeldingen van Ataturk die men overal in Turkije op scholen en overheidskantoren aantreft.Tevens zei hij dat het bestuurlijke tijdperk van één partij onder Ataturk geleid heeft tot „achteruitgang in plaats van progressie.”
Veel Turken vinden ook dat de Turkse schrijver Orhan Pamuk, die zondag de Nobelprijs voor literatuur ontvangt, de onderscheiding niet verdient. Uit een gisteren in het dagblad Milliyet gepubliceerde opiniepeiling blijkt dat 40 procent van de ondervraagden van mening is dat de auteur de prijs „op politieke gronden” heeft gekregen en deze daarom ten onrechte krijgt uitgereikt.
Het zijn de zoveelste tekenen van de ambivalente Turkse houding jegens de vrijheid van meningsuiting. Turkije wil graag lid worden van de Europese Unie. De EU stelt als eis voor toetreding onder meer dat de mensenrechten volledig worden gerespecteerd.
Tevens weigert Turkije zijn havens en vliegvelden open te stellen voor EU-lidstaat Cyprus. Duitsland en Frankrijk zijn inmiddels voorstander van stopzetting van het toetredingsoverleg tussen Turkije en de Europese Unie, maar vinden dat het land later nog een kans moet krijgen.
Het Nederlandse kabinet vindt dat de sanctie voor Turkije voor het niet-toelaten van schepen en vliegtuigen uit EU-land Cyprus „iets scherper, iets krachtiger zou kunnen dan de Europese Commissie heeft voorgesteld.” Minister Bot (Buitenlandse Zaken) liet dat gisteren weten. Het kabinet wil nog niet specificeren hoe de aanpak scherper kan. Ministers van Buitenlandse Zaken van de 25 EU-landen bespreken het onderwerp volgende week maandag in Brussel.
Europees Commissaris Olli Rehn (Uitbreiding EU) wil dat vooral de Verenigde Naties bemiddelt bij het conflict tussen Turkije en Cyprus. Turkije erkent het bestaansrecht van Cyprus niet.
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de regering aandringt op het direct geheel schorsen van het toetredingsoverleg met Turkije. Later deze week is daarover overleg met minister Bot.