Irak wil geen vredesconferentie
BAGDAD (AMP) – Irak voelt niets voor een internationale vredesconferentie. De Iraakse president Jalal Talabani verwees het idee zondag naar de prullenbak. Talabani stelde dat Irak een soevereine staat is die zelf bepaalt welke kant hij opgaat. De president reageerde daarmee op de suggestie van secretaris–generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties.
Onlangs opperde Annan de mogelijkheid van een internationale conferentie omdat de Irakezen de problemen niet alleen aan leken te kunnen. Hij wees op de „wrede bitterheid van het tomeloze geweld". In een interview met de Britse omroep BBC noemt Annan de situatie in Irak nog erger dan een burgeroorlog.Alleen al drie bloedige aanslagen zaterdag in Bagdad kostten zeker zestig mensen het leven. Twee voertuigen beladen met explosieven explodeerden vrijwel gelijktijdig in de wijk al–Sadreya en een derde voertuig ging even later de lucht in in de aangrenzende wijk al–Wazba. Ook zondag stierven tientallen personen door het aanhoudende geweld.
De strijd in Irak blijft ook een centraal thema in Washington, dat op zoek is naar een nieuwe strategie om het land voor de afgrond te behoeden. De voormalige minister van Defensie, Donald Rumsfeld, blijkt twee dagen voor de aankondiging van zijn aftreden een maand geleden, nog gepleit te hebben voor een ingrijpende aanpassing van het Amerikaanse beleid in Irak. Zo wilde hij een begin maken met een terugtrekking van Amerikaanse troepen.
In een geheim memo aan het Witte Huis stelde hij dat het gevoerde beleid niet werkte, meldde de krant The New York Times. De onthulling over Rumsfeld komt enkele dagen voordat een onafhankelijke commissie in opdracht van het parlement een advies uitbrengt over het Amerikaanse Irak–beleid. Ook de studiegroep wil minder troepen.
„Het is duidelijk dat wat de Amerikaanse strijdkrachten nu doen in Irak, niet goed genoeg en snel genoeg werkt", stelt Rumsfeld in de uitgelekte notitie. Rumsfeld wilde met een „bescheiden" troepenvermindering de Iraki’s duidelijk maken dat zij meer verantwoordelijkheid dienden te nemen voor hun eigen veiligheid. De Amerikaanse president George Bush liet zich tot nu toe niet vastpinnen op een tijdschema voor terugtrekking.
De memo was geschreven op 6 november, de dag voordat de oppositionele Democraten de parlementsverkiezingen wonnen en twee dagen voordat Rumsfeld zijn aftreden bekendmaakte. Rumsfeld gold als de architect van het Amerikaanse Irak–beleid. Het is de bedoeling dat voormalig CIA–directeur Robert Gates hem opvolgt.
De oorlog in Irak heeft de Verenigde Staten sinds maart 2003 al meer dan 350 miljard dollar gekost. Dat becijferde het Franse persbureau AFP op basis van gegevens van het Amerikaanse parlement.
Het Congres heeft voor 2007 een budget van 70 miljard dollar goedgekeurd voor de strijd tegen het internationaal terrorisme, waarvan 50 miljard bestemd is voor de oorlog in Irak. Volgens een Democratische senator heeft het ministerie van Defensie daarnaast een verzoek ingediend voor nog eens 127 miljard dollar voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hiermee zou het totale bedrag dat Washington kwijt is aan de oorlog tegen het terrorisme boven de 500 miljard dollar uitkomen.