Massale betoging Hezbollah tegen Libanese regering
BEIROET - Honderdduizenden aanhangers van de sjiitische partij Hezbollah bevolkten vrijdag het Plein der Martelaren in de Libanese hoofdstad Beiroet. Hun doel: de regering van premier Fouad Siniora ten val brengen. Hoeveel mensen er precies waren, is moeilijk te zeggen, maar het waren er meer dan vorige week bij de begrafenis van de vermoorde minister van Industrie Pierre Gemayel. En daar was het Hezbollah eigenlijk om te doen.
Het is wellicht niet het beeld dat de meeste mensen hebben van Hezbollah: de brave vader die met zijn drie dochters uit Nabutiye, in het zuiden van het land, is gekomen. De meisjes zijn gesluierd, maar dragen jeans en schoenen van Converse. Ze spreken perfect Engels. Hun naam willen ze niet geven. „Schrijf maar: het Libanese volk.”Ze zijn vast van plan om op het Plein der Martelaren te blijven, zolang als nodig is om de regering van Fouad Siniora ten val te brengen. „Vannacht gaan we niet slapen”, zegt de vader, „en als het echt lang gaat duren, gaan we af en toe naar huis, om weer terug te komen.” Want ze geloven vast dat er maar één oplossing is voor Libanon, en dat is dat de huidige regering verdwijnt. „Het is niet eens een Libanese regering, het is een Amerikaanse regering. En bovendien: ze is corrupt.”
Massamanifestaties zijn doorgaans geen plekken waar men kan rekenen op diepgaande politieke analyses. De slogans liggen op voorhand vast en ze komen neer op: regering slecht, Hezbollah goed. Dat de sjiieten pro-Hezbollah zijn, is een gegeven. Een partij voor sjiieten die het niet met Hezbollahleider Nasrallah eens is, bestaat niet eens.
De christenen hebben wel een keuze: ze zijn de enigen die zowel in de regering als in de oppositie zitten. En de mensenzee was gisteren behoorlijk oranje, de kleur van de Free Patriotic Movement van oud-generaal Michel Aoun. Oranje domineert de oostelijke kant van het plein, daar waar het christelijke gedeelte begint.
De familie Jhoussoub is vanuit Matan in Noord-Libanon naar Beiroet gekomen. „Op 14 maart 2005 waren wij hier ook”, zegt Christine Jhoussoub (22), verwijzend naar de massamanifestatie die aan de basis lag van de huidige, anti-Syrische regering. „Maar deze regering heeft twee jaar de tijd gehad, en ze heeft absoluut niets gedaan voor Libanon.” Het gaat niet langer om religie, zegt moeder Jihan (40). „Wij zijn Libanese patriotten en wij zijn de hypocrisie en de fraude beu. Als de Libanese economie het zo slecht doet, is dat omdat de buitenlandse fondsen in de zakken van de ministers verdwijnen.”
Natuurlijk is het ook wel een beetje omdat hun leider, Michel Aoun, die op 14 maart 2005 nog tot het anti-Syrische kamp behoorde, naar Hezbollah is overgestapt. En als Aoun straks opnieuw van gedachten verandert? Ze zeggen niet dat ze hem dan niet zullen volgen, alleen: „Aoun zal dat nooit doen.”
Hezbollah en partners hebben in ieder geval op één punt gewonnen: wie had voorspeld dat de manifestatie van gisteren in een chaos zou uitmonden, had het bij het verkeerde eind. Hezbollahleider Nasrallah had zijn aanhang opgeroepen om zich vooral „vreedzaam en beschaafd” te gedragen, omdat hij heel goed weet dat de wereld precies het tegenovergestelde van de sjiieten verwacht.
De veiligheidsjongens van Hezbollah hebben duidelijke orders gekregen: er mag absoluut niets fout gaan. Wanneer een gevecht uitbreekt tussen twee jongens en honderden jongeren ernaartoe snellen, komen ze snel en efficiënt tussenbeide. Ze gaan vervolgens op zoek naar de jongen die er met zijn mobieltje een foto van heeft genomen, om te voorkomen dat er beelden van vechtende sjiieten in de media belanden.
Maar zelfs de hand van Nasrallah kan niet alles besturen. Het zijn de jongeren die het grootste gevaar vormen voor de fragiele vrede in Libanon. De afgelopen week waren het kinderen die betrokken waren bij diverse schermutselingen in Beiroet, en gisteren hebben ze ”la bulle” ingenomen. ”La bulle” is een oud theater uit de jaren zestig. Het staat al jaren leeg en wordt nu gebruikt voor houseparty’s of kunstmanifestaties. Vandaag is besloten dat degene die niet boven op het dak van ”la bulle” is geklommen, er niet echt bij is geweest. Ten minste één jongen is tijdens de klim gevallen. In het theater, buiten het bereik van de veiligheidsdiensten van Hezbollah, slaan de jongeren alles waar ze de hand op kunnen leggen kapot. Gewoon voor de lol.
Boven op het dak vertegenwoordigt Toufik Abou Nader (26) die andere coalitiepartner van Hezbollah, de Syrische Nationaal Socialistische Partij. Hun doel is een Groot-Syrië, dat behalve Libanon ook Irak, Jordanië, Israël en zelfs Cyprus moet omvatten. Toufik ziet eruit alsof hij op een betoging van antiglobalisten was. Waarom hij hier is? „Deze regering doet alleen wat Amerika en Frankrijk haar opdraagt. En ze is corrupt.”