Spoedberaad VN over seksueel wangedrag
NEW YORK - Het secretariaat-generaal van de VN in New York heeft voor maandag een spoedconferentie gepland over seksueel wangedrag van VN-personeel dat is ingezet bij vredesmissies.
Het overleg volgt op een BBC-reportage die donderdag gevallen van dergelijk wangedrag meldde in Haïti en in Liberia.VN-woordvoerder Stephane Dujarric erkende donderdag dat het geen nieuw probleem is voor de VN. Na tal van klachten over seksueel wangedrag installeerde de VN vorig jaar zelfs een speciaal comité binnen het departement voor vredesmissies, dat zich met zulke klachten bezighoudt.
Sinds begin 2004 heeft de VN beschuldigingen tegen 319 leden van vredesmissies onderzocht. Het gaat daarbij om militairen, politiemensen of administratief personeel. In 180 gevallen werd schuld vastgesteld en werden mensen uit VN-dienst ontslagen en naar huis gestuurd. „In de meeste gevallen kan de VN zulke mensen niet voor de rechter dagen; dat moeten de landen doen waar zij vandaan komen”, aldus Dujarric.
De gemelde problemen in Haïti en Liberia betreffen VN-personeel dat in ruil voor voedsel of een klein geldbedrag seksuele diensten verlangde. Vergelijkbare gevallen hebben zich voorgedaan in Congo, West-Afrika, Bosnië en Kosovo en in Cambodja en Oost-Timor.
Bij de boosdoeners waren twaalf Nepalezen, zeven mensen uit Uruguay en VN-personeel uit Benin, Ethiopië, Ghana, Niger, Nigeria, Senegal, Togo, Zuid-Afrika, India en Frankrijk. „Voor zover ons bekend zijn slechts twee mensen die naar hun eigen land werden teruggestuurd daar tot gevangenisstraffen veroordeeld wegens hun wangedrag, maar het kan zijn dat het er meer zijn”, aldus Dujarric.
Het geval uit Haïti dat de BBC donderdag meldde was de VN bekend. „Drie teams hebben dat geval onderzocht, maar wij hebben geen onomstotelijke bewijzen voor wangedrag van VN-personeel kunnen vaststellen. Het geval in Liberia dat de BBC meldde is ons onbekend. Wij zullen dat zeker onderzoeken. Seksueel wangedrag van de kant van ons personeel is onaanvaardbaar en onder geen enkele omstandigheid door te vingers te zien. Al was het maar één geval, dan is dat er altijd nog één teveel”, aldus Dujarric.