Buitenland

Strijd in zuiden Sudan laait op

LONDEN/KHARTOEM - Zeker 300 mensen zijn de afgelopen dagen gedood tijdens gevechten tussen het regeringsleger van Sudan en voormalige rebellen in het zuiden van het Afrikaanse land.

Buitenlandredactie
1 December 2006 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 04:19

Dat hebben hulpverleners in Sudan donderdag tegen de BBC gezegd. Een voormalige officier van de rebellenbeweging SPLA erkende dat er veel slachtoffers zijn gevallen.De gevechten hadden plaats in de stad Malakal. De meeste slachtoffers zijn volgens de hulpverleners militairen uit het regeringsleger. Ook veel burgers zouden de dood hebben gevonden. Volgens waarnemers gaat het om de tot dusver ernstigste schending van het vredesakkoord dat de regering van Sudan en het in het zuiden actieve Sudanese Volksbevrijdingsleger SPLA in december 2005 sloten. Met dat akkoord kwam een einde aan een burgeroorlog die meer dan twee decennia had geduurd.

De voormalige SPLA-officier Elias Waya Nyipuocs zei dat de gevechten drie dagen geleden uitbraken. Volgens Nyipuocs vielen regeringsgetrouwe milities voormalige strijders van de SPLA aan in de buurt van de kazernes van het regeringsleger bij het vliegveld van Malakal. In de gevechten die daarna uitbraken, zette het regeringsleger volgens Nyipuocs tanks in.

De Sudanese president Omar al-Bashir wil niet dat in Darfur een vredesmacht van de Verenigde Naties wordt gestationeerd. Dat heeft hij gisteren gezegd na besprekingen met leiders van de Afrikaanse Unie in het Nigeriaanse Abuja. „We willen een Afrikaanse troepenmacht”, zei Al-Bashir. „We willen best technisch advies en financiële steun van de VN ontvangen, maar geen VN-troepenmacht.”

De Afrikaanse Unie besloot donderdag haar missie in Darfur met een halfjaar verlengen. Een hoge diplomaat bij de AU heeft dit donderdag gezegd in Abuja.

De Mensenrechtenraad van de VN komt op 12 december in een speciale sessie bijeen om de situatie in de Sudanese regio Darfur te bespreken, heeft een VN-woordvoerder donderdag bekendgemaakt. Om de sessie is door twintig lidstaten middels een brief aan de voorzitter van de raad verzocht, zei de woordvoerder. In totaal steunen 29 landen het voorstel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer